Katavić priznao krivotvorenje putovnica za Gotovinu, Petrača i Matekovića

FRANJO KATAVIĆ, osumnjičen da je krivotvorio putovnicu za Antu Gotovinu, danas je ponovno pred istražnim sucem priznao da je lažnu ispravu, osim odbjeglom generalu, izradio i Hrvoju Petraču, dok su ostala dvojica osumnjičenika odvjetnik Marijan Pedišić i umirovljeni policajac Salih Fazlić odbacili bilo kakvu povezanost s krivotvorinama.

Osim trojice osumnjičenika istražni sudac Zdenko Posavec danas je na zahtijev zagrebačkog Općinskog državnog odvjetništva ispitao i bivšeg ravnatelja Obavještajne agencije Damira Lončarića. No, kako se doznaje Lončarić, koji nije želio razgovarati s novinarima, nije ništa znao o krivotvorenju Petračeve putovnice, što je bio glavni predmet današnjeg saslušanja.

Dodatne istražne radnje tužiteljstvo je zatražilo nakon nedavnog Katavićeva priznanja, a kako bi se utvrdilo na koji je način Petrač došao do krivotvorene putovnice te tko ju je izradio i na čiji zahtijev.

Na trećem saslušanju pred istražnim sucem Katavić je ponovio da je krivotvorenu putovnicu za Petrača naručio Fazlić te da iza svega stoji odvjetnik Pedišić, doznaje se od izvora sa zagrebačkog Županijskog suda koji je želio ostati neimenovan.

Fazlić je Kataviću navodno došao sa slikama i novcem, a također je i preuzeo lažnu putovnicu. Neslužbeno se doznaje da je Katavić pred sucem rekao da je krivotvorio dokumente i Liberu Matekoviću, koji je zajedno s Petračem osuđen zbog sudjelovanja u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Pedišić i Fazlić, koje tužiteljstvo tereti da su Katavića poticali na krivotvorenje putovnica danas su ponovno odbacili sve za što ih se sumnjiči.

"S djelom koje mi se stavlja na teret nemam nikakve veze. Prijava je neistinita", ustvrdio je izlazeći iz zgrade Županisjkog suda odvjetnik Pedišić.

Fazlićev odvjetnik Rajko Čogurić kazao je da je njegov branjenik porekao izvršenje djela za koje ga se tereti i odbacio navode koje mu se stavljaju na teret.

Istražni sudac Posavec rekao je da je današnjim ispitivanjima završen najveći dio istražnih radnji koje je zatražilo državno odvjetništvo. Preostalo je jedino vještačenje krivotvorene Petračeve putovnice koju je zaplijenila austrijska policija.

Tim bi se vještačenjem trebalo utvrditi je li Petračeva putovnica, inače izrađena na njegovo pravo ime, samo s drugim serijskim brojevima, krivotvorena na strojevima zaplijenjenima u Katavićevom stanu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara