Kazneno prijavljen rabski trovač supova

POLICIJA je kazneno prijavila trovača (1959.) bjeloglavih supova iz Lopara na otoku Rabu, rekli su predstavnici primorskogoranske Policijske uprave na današnjoj konferenciji za novinare u Rijeci.

Osumnjičeni Loparanin prijavljen je državnom odvjetništvu za teško kažnjivo djelo onečišćenja okoliša.

Policijski tim koji je istraživao trovanje supova utvrdio je da je Rabljanin u svojoj kući držao insketicid sa sastojkom otrova karbofurana, kojim su otrovani bjeloglavi supovi, rekao je načelnik Odjela općeg kriminaliteta PU-a Damir Živko.

Policija je utvrdila da je strvina ovce koja je bila posuta otrovom vlasništvo osumnjičenika koji ima stado ovaca, ali nema usjeve koje bi trebao štititi tim insekticidom, rekao je Živko. Dodao je kako se sumnja da je upravo taj čovjek počinio kažnjivo djelo trovanja temelji i na iskazima mještana.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Živko je rekao da su utvrđeni propusti u skladištenju i prometu otrova jer su u kućama pet Rabljana pronađeni nepropisno skladišteni otrovi.

Policija nije ovlaštena da kazneno ili prekršajno prijavi ta djela te je o tome izvijestila Upravu za zaštitu prirode Ministarstva kulture, sanitarnu inspekciju i Primorsko-goransku županiju kako bi utvrdili ima li osnova za prijavu državnom odvjetništvu.

Uginulo je ukupno 17 bjeloglavih supova od otrova posuta po strvini ovce na poluotoku Sorinju na Rabu. Prvih 10 uginulih supova pronađeno je 17. prosinca prošle godine na tom mjestu, a šest nešto poslije, u tijeku policijskog izvida na mjestu trovanja. Jedan sup uginuo je naknadno od posljedica trovanja.

Bjeloglavi je sup zakonon zaštićena životinjska vrsta u Hrvatskoj od 1967. Procjenjuje se da u zemlji ima još 160 do 190 jedinka.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara