KB Merkur: Prva multiorganska transplantacija u Hrvatskoj

NA KLINICI za kirurgiju Kliničke bolnice Merkur noćas je obavljena prva multiorganska transplantacija gušterače i bubrega u Hrvatskoj.

Operacija je trajala četiri sata, a primatelj je bila dvadesetpetogodišnja pacijentica s dugogodišnjom šećernom bolešću i terminalnim zatajenjem bubrežne funkcije zbog čega je bila na dijalizi, priopćeno je danas iz KB-a Merkur.

Uspješno su presađeni gušterača i bubreg od mladog davatelja iz Pule, koji su prethodno kasno noćas eksplantirani u Puli i prevezeni u Zagreb.

Ravnatelj KB-a Miran Martinac ističe kako taj zahvat svrstava Merkur u vodeće transplantacijske centre u regiji.

Kao posebnu vrijednost pritom ističe činjenicu da su liječnici KB-a transplantaciju obavili zajedno s urološkim timom Kliničkog bolničkog centra Zagreb, koji su obavili transplantaciju bubrega.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U timu za transplantaciju bili su urolozi KBC-a Zagreb Joško Passini, Petar Juzbašić i Željko Kaštelan, te kirurzi KB-a Merkur Stipislav Jandrijević, Leonardo Patrlj, Branislav Kocman i Ivan Vladić, anesteziolozi Blaženka Hofman, Denis Mašinović, Milica Žmire i Dubravka Lončar-Čakalo, internist Mladen Knotek, te medicinske sestre i tehničari KB-a Merkur.

Sam postupak transplantacije organa, kako ističe ravnatelj Martinac, relativno je tehnički jednostavan u odnosu na ono što prethodi, a to je eksplantacija i transport organa, što je treba učiniti u što kraćem roku.

Organi donora, bubrezi i gušterača, prevezeni su kasno sinoć za tu svrhu posebno prilagođenim vozilom Ministarstva zdravstva.

Dok su se čekali organi u KB-u Merkur medicinski je tim pripremao pacijenticu na presađivanje organa koje je čekala na podugoj listi bolesnika kojima presađivanje može spasiti život.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara