k.d. lisinski najavila novu sezonu u jubilarnoj 30. obljetnici

Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavila je novu izvedbenu sezonu koja se poklapa s 30. obljetnicom postojanja institucije, te zaključila uspješnu prošlogodišnju sezonu.

Uprava Lisinskog na današnjem svečanom sastanku je spomenula i financijsku krizu koja se pojavila na prijelazu godine, koja je prevladana uz pomoć gradskih institucija.

Obljetnica će biti obilježana trodnevnim glazbenim programom (27.-29. prosinca), tiskanjem monografije, prikazivanjem tv-filma i postavljanjem poprsja glazbenog patrona Vatroslava Lisinskog (1819.-1854.).

Glazeni dio svečanosti bit će ispunjen multimedijalnim percussion showom "Shadow" istaknute glazbenice Everlyn Glennie, drugog dana nastupit će Simfonijski orkestar i Big band HRT-a, a trećeg dana bit će ponovljen program s otvaranje Lisinskog iz 1973.

Uprava je izrazila uvjerenje da obnova dvorane neće smetati kvaliteti programa niti će narušiti sigurnost u dvorani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveći i najpopularniji ciklus sezone je "Subotom u Lisinskom" tijekom kojeg je predviđeno 13 koncerata, na kojima će nastupiti i Tohnalle Orchestar Zuerich, Pekinški simfonijski orkestar, Nederlands Kamerkoor, Talich Chamber Orchestra, Hungarian National Philharmonic i drugi.

Također, na programu će biti ciklus "Mladi u Lisinskom" s 12 koncerata, "Videoklub Lisinski" koji će se održavati 11 večeri, "Jazz ciklus" s vjerojatno pet nastupa, te četiri nastupa Gudačkog kvarteta Sebastian u posebenom ciklusu.

Koncertna dvorana, nazvana po autoru prve hrvatske opere "Ljubav i zloba" (1846.) otvorena je 1973. godine. Kao glazbeno-kongresni centar godišnje ugošćuje više od 760 tisuća posjetitelja.

Velika dvorana ima površinu od oko 2360 četvornih metara, s 1847 sjedišta.

Iznad podija se nalaze orgulje sa 67 registara (4924 cijevi).

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara