Kennedyjevi ipak likvidirali Marylin Monroe?

PHILIPPE MORA, australski glumac i režiser koji živi u SAD, otkrio je strogo čuvani dokument FBI koji pokazuje da je Robert F. Kennedy, brat tadašnjeg predsjednika Johna F. Kennedyja, sudjelovao u uroti da se likvidira poznata glumica Marilyn Monroe koja je s obojicom bila imala ljubavnu vezu.

Marylin Monroe je pronađena mrtva u svom stanu 4. kolovoza 1962. godine, a službena je istraga kao uzrok njene smrti navela nesretni slučaj, odnosno uzimanje fatalne smjese alkohola i pilula za spavanje. Neslužbeno je, pak, vladao konsenzus kako je glumica - koja se smatra jednim od najvećih seks-simbola 20. stoljeća i ikonom popularne kulture - izvršila samoubojstvo u napadu depresije.

Međutim, otkako su u javnost prodrle činjenice o ljubavnim vezama Marilyn s predsjednikom, kao i njegovim bratom - u to doba američkom ministrom pravosuđa - polako se počelo sve više obraćati pozornost na mnoge neobjašnjene okolnosti njene smrti. Uz izjave svjedoka, službene dokumente pa i mišljenja nekih sudionika same istrage počela se kristalizirati drukčija slika - Marilyn Monroe bila je žrtvom ubojstva koje su naručili braća Kennedy.

Motiv za taj zločin bila je nesklonost predsjednika - poznatog ženskara - razvedu od tadašnje Prve dame Jacqueline Bouvier Kennedy, odnosno prijetnja Marilyn Monroe da će, ako se John Kennedy ne razvede, cijelom svijetu razglasiti aferu. Kao dodatni "argument" glumici su poslužili i strogo povjerljivi detalji o planiranom američkom napadu na kineska nuklearna postrojenja koje je predsjednik "izlanuo" u krevetu poznate glumice.

Mlađi brat Robert, poslan u Los Angeles kako bi "prijateljski uvjerio" glumicu da predsjednika pusti na miru, i sam je s Marilyn Monroe započeo ljubavnu vezu, a, kako tvrdi Morin dokument, poslije nadgledao akciju koja je završila njenom likvidacijom.

Dokument koji citira Mora i "Sydney Morning Herald" datira iz 1964. godine, a izradio ga je anonimni član osoblja tadašnjeg kalifornijskog guvernera Pata Browna, inače bivši agent FBI. Njega je zaprimio ured FBI u San Franciscu, a potom je pod oznakom "strogo povjerljivo" proslijeđen J. Edgaru Hooveru, tadašnjem svemoćnom direktoru direktoru FBI .

Prema njemu su se Kennedyjevi prilikom likvidacije poslužili emocionalnom nestabilnošću glumice, odnosno njenom sklonošću da prijeti i fingira samoubojstvo kako bi izazvala pažnju okoline. U urotu su uključili njenog psihijatra, sobaricu, kao i dobrog prijatelja Petera Lawforda, inače Kennedyjevog šurjaka. Na dan njene smrti su je omamili, a potom je nakljukali fatalnom dozom "seconala".

Hoover je do svih tih spoznaja došao i zahvaljujući svojoj opsjednutosti komunistima u Hollywoodu, odnosno činjenici da je Monroe od 1950-ih bila pod stalnom prismotrom FBI, navodno zbog njenog tadašnjeg supruga Arthura Millera, poznatog po ljevičarskim stavovima.

Mora, koji je dokument otkrio tražeći materijal za svoj predstojeći film "Moral Relativity", poznat je po tome što je početkom 1970-ih otkrio dotada nepoznate kućne filmove Eve Braun, ljubavnice Adolfa Hitlera.

D.A.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara