Kerry: Kina i i SAD moraju pritisnuti Sjevernu Koreju

Kerry: Kina i i SAD moraju pritisnuti Sjevernu Koreju

Foto: FAH

SJEDINJENE Države i Kina moraju naći načina da obuzdaju sjevernokorejski nuklearni program i ublaže napetosti u Južnokineskom moru, rekao je u srijedu američki državni tajnik John Kerry u Pekingu za sastanka s kineskim šefom diplomacije Wangom Yijem.

Kerry je doputovao u dvodnevni posjet Kini u utorak navečer nakon dvodnevnih sastanaka s liderima zemalja jugoistočne Azije koje je nastojao ohrabriti da zauzmu jedinstveno stajalište prema sve snažnijim teritorijalnim pretenzijama Pekinga u Južnokineskom moru.
 
Kina odavna tvrdi da ona ima suverenitet nad gotovo cijelim Južnokineskim morem, uključujući područja koja nadziru ili barem potražuju druge zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kineski državni mediji zauzeli su obrambeno stajalište prema nuklearnom pitanju Sjeverne Koreje koja je 6. siječnja izvela nuklearni pokus i tvrdi da je to bilo testiranje minijaturne hidrogeneske bobme.

"Prije pritiskanja Kine... najviši američki diplomat trebao bi prvo razmotriti stajalište svoje zemlje o tom pitanju", napisala je državna agencija Xinhua.

Analitičari ocjenjuju da Kina nije spremna koristiti se svojim punim utjecajem kako bi pritisnula Sjevernu Koreju da uspori svoj nuklearni razvoj, uglavnom jer strahuje da bi prevelik pritisak izazvao pad režima sjevernkorejskog komunističkog vođe Kim Jong Una, a to bi moglo izazvati val izbjeglica iz Sjeverne Koreje prema Kini.

"Kineska strategija i dalje se vodi sljedećim prioritetima: nema rata, nema nestabilnosti, nema nuklearnog oružja", rekao je Mikko Huotari iz Instituta Mercator za kineske studije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara