Kina će pokušati nagovoriti Pjongjang na pregovore

Južna koreja i Sjedinjene Države se nadaju da će Kina uspjeti uvjeriti službeni Pjongjang na novi krug višestranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, izjavio je južnokorejski ministar vanjskih poslova Ban Kimoon.

"Južna koreja i SAD su razmijenile stajališta da bi Kina trebala pojačati svoje napore da uvjeri Sjevernu Koreju u nastavak pregovora", kazao je Ban u nedjelju nakon što je kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo da je kineski ministar Li Zhaoxing razgovarao s američkom državnom tajnicom Condoleezzom Rice telefonski.

"Kina će ostati u kontaktu sa službenim Pjongjangom i sa svim ostalim uključenim stranama te će pokušati da se situacija razvija u pozitivnom smjeru kako bi se šestostrani pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom programu što prije obnovili", kazao je Li Condoleezzi Rice u razgovoru kojeg su vodili u subotu navečer.

"Li je ponovio stajalište Kine da nastavi podržavati denuklearizaciju Korejskog poluotoka", kaže se u priopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rice je Liju u ovom razgovoru izrazila zabrinutost zbog odustajanja Sjeverne Koreje od sudjelovanja u šestostranim pregovorima o svom nuklearnom programu.

Sjeverna je Koreja u četvrtak proglasila da ima nuklearno oružje i da se povlači iz pregovora u kojima, osim Kine, SAD-a i Sjeverne Koreje, sudjeluju još Japan, Rusija i Južna Koreja.

(Hina) xbis

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara