Kina će utjecati na Koreju da odustane od nuklearnoga programa

KINESKI potpredsjednik i vođa Komunističke partije Hu Jintao u ponedjeljak je rekao da je Kina spremna na posredovanje i upotrebu svoga utjecaja´, kako bi nagovorila Sjevernu Koreju da odustane od nuklearnoga programa, objavili su dobro obaviješteni njemački izvori nakon razgovora kineskih dužnosnika s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Kina je ´duboko zabrinuta´ zbog mogućnosti da Pjongjang razvije nuklearni program, a kineske komunističke vlasti žele iskoristiti svoj utjecaj na dugogodišnje ideološke saveznike u Sjevernokorejskoj radničkoj partiji, kažu ti izvori nakon što je Hu u Pekingu razgovarao s njemačkim kancelarom Gerhardom Schroederom.

Hu i Schroeder su se složili da obje strane moraju upotrijebiti diplomatske veze za unapređivanje dijaloga kako bi se riješila kriza nastala kad je Pjongjang 12. prosinca najavio reaktiviranje nuklearke u Yongbyonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemački kancelar Gerhard Schroeder dao je naslutiti da Njemačka u UN-ovu Vijeću sigurnosti može glasovati i za i protiv, što je, javlja Reuters, još jedan znak da možda slabi protivljenje te zemlje ratu protiv Iraka.

´Prirodno je da se odluka o tome kako će se glasati donese kad uvjeti budu poznati´, rekao je njemački kancelar tijekom posjeta Kini.

Protekli je vikend u časopisu Der Spiegel izašao intervju ministra vanjskih poslova Joschke Fischera koji je rekao da nitko još ne zna kako će Njemačka glasovati o vojnoj akciji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara