Kina: Doživotni zatvor organizatorima orgija za japanske turiste

KINA JE u srijedu 14 osoba osudila, dvije na doživotni zatvor, zbog organiziranja orgija u kojima su sudjelovale stotine japanskih turista.

Državna novinska agencija Xinhua priopćila je da je policija pokrenula i postupak izručenja trojice Japanaca optuženih da su sudjelovali u organiziranju toga zločina. Čitav se slučaj događa u vrijeme kad se obilježava 72. godišnjica početka japanske okupacije Kine.

Sud u gradu Zhuhaiju izrekao je osim doživotnih i presude na zatvorske kazne od dvije do petnaest godina zbog "organizacije prostitucije i/ili sudjelovanja u organiziranju prostitucije", javila je Xinhua.

Svi osuđenici su Kinezi, ali ni jednomu nije objavljeno ime.

Kineska je policija zatražila od međunarodne policije Interpola da izda prioritetne tjeralice, tzv. "crvene obavijesti", za trojicu Japanaca koji su u svemu sudjelovali, dodaje se u Xinhuinoj vijesti.

Takva obavijest nije nalog za uhićenje, ali policija je može upotrijebiti za pritvaranje osobe uoči ekstradicije.

Državni su mediji objavili da je u dvodnevnim orgijama što su se u hotelu s pet zvjezdica održale protekloga rujna u Zhuhiju u pokrajini Guangdong sudjelovalo oko 400 japanskih turista i 500 kineskih prostitutki.

Četrnaestorici optuženika, uglavnom svodnika, suđeno je od prošloga petka iza zatvornih vrata.

Taj je skandal izazvao gnjev u Kini, osobito na internetu, a u neugodnu je situaciju doveo i službeni Peking i Tokio, trgovinske partnere koji su, suočeni s nuklearnom krizom u Sjevernoj Koreji, počeli pokazivati znakove diplomatskoga zbližavanja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara