Kina i dalje protiv sankcija Sj. Koreji; J.Koreja polaže nade u summit

KINA je u utorak objavila da se i dalje protivi sankcijama protiv Sjeverne Koreje i da bi takav potez mogao razbuktati nuklearnu krizu na Korejskom poluotoku.

To je stajalište objavljeno kao odgovor na poziv Washingtona da susjedne države uvjetuju pomoć Sjevernoj Koreji prekidom njezina nuklearnog programa.

"Ne odobravamo takve prisilne mjere ili sankcije", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Zhang Qiyue.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Južna Koreja očekuje istovremeno da će posjet njezina predsjednika Roha Moo-hyuna Japanu idućega vikenda ujediniti azijske susjede oko potrebe mirnog rješenja krize vezane uz sjevernokorejski nuklearni program.

Susretom Roha i japanskog premijera Junichira Koizumia završava se serija od tri summita između Seoula, Tokya i Washingtona, dio kojega je bio i susret dvojice azijskih čelnika s američkim predsjednikom Georgeom Bushom prošloga mjeseca.

Ujedinjeni nizom provokacija Sjeverne Koreje, Roh i Koizumi su se približili američkom pristupu obuzdavanja nuklearnih ambicija zemlje koju je Bush svrstao u "osovinu zla", zajedno s Iranom i Irakom.

Roh se 14. svibnja složio s Bushom oko potrebe "daljnjih mjera" za razoružanje Sjeverne Koreje, a tjedan kasnije Koizumi i američki predsjednik istaknuli su da će možda biti potrebne i "oštrije mjere" za njeno razoružanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara