Kina i Indija dale novi poticaj rješenju graničnog spora

INDIJA i Kina imenovale su u utorak predstavnike koji bi trebali predložiti rješenje dugogodišnjeg graničnog spora, dajući novi poticaj zakapanju "ratnih sjekira" između tih dviju najmnogoljudnijih zemalja svijeta.

Nekadašnji rivali su se suglasili da će "u svijetlu ukupnih političkih odnosa razmotriti okvire graničnog sporazuma", stoji u zajedničkoj izjavi nakon sastanka indijskog premijera Atala Beharia Vajpayeea i kineskih čelnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vajpayee je rekao da su se odnosi dviju zemalja promijenili, nakon što su ih desetljećima opterećivale uzajamno nepovjerenje i granični sporovi.

"Naš sadašnji pristup razvoja bilateralne suradnje uz istovremeno uvažavanje međusobnih razlika promijenio je kvalitetu naših odnosa", izjavio je Vajpayee nakon sastanka s bivšim kineskim predsjednikom Jiang Zeminom, zapovjednikom goleme kineske vojske.

Dvije su se zemlje također dogovorile o prekograničnoj trgovini preko dviju točaka na granici na Himalaji - jednoj na Tibetu i drugoj u Sikkimu, malenoj državici na Himalaji koju je Indija pripojila 1975. godine, a koju Kina nikada nije priznala dijelom Indije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara