Kina lansirala četvrtu svemirsku kapsulu, priprema za ˝taikonauta˝

KINA je u orbitu oko Zemlje lansirala svoju četvrtu letjelicu bez ljudske posade, što je vjerojatno poljednji pokus prije slanja u svemir prvog ´taikonauta´ što je kineska riječ za astronauta potekla od riječi ´taikong´ svemir.

Svemirska letjelica Shenzhou IV., ili ´Božanski brod´, poletjela je iz lansirnog centra u pustinji Gobi, u sjeverozapadnoj pokrajini Gansu, u ponedjeljak rano ujutro i već je dostigla planiranu orbitu za let oko Zemlje, izvijestila je kineska agencija Xinhua i drugi državni mediji.

´Uspješno lansiranje Shenzoua IV. postavlja čvrste temelje za slanje kineskih astronauta u svemir´, izvijestio je list China Daily citirajući dužnosnika pekinške kontrole zračnog prostora.

´Narodni dnevnik´, glasilo Komunističke partije i službeni list na engleskom ´China Daily´ na naslovnim su stranicama donijeli lansiranje, a državna televizija toj je temi posvetila veliki prostor. Lansiranju su nazočili predsjednik parlamenta Li Peng i vicepremijer Wu Bangguo.

Poput svojih prethodnika, svemirska kapsula, koja raspolaže svom opremom za let s ljudskom posadom, obletjet će Zemlju svakih 90 minuta, ostajući u orbiti nekoliko dana prije slijetanja u sjevernoj regiji Unutrašnja Mongolija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kineski svemirski program leta s ljudskom posadom, pokrenut godine 1992., koji izrasta u jedan od stupova nacionalnog ponosa, Kinu bi trebao svrstati uz bok velikih sila, kao treću zemlju nakon Rusije i SAD sposobnu za slanje ljudi u svemir.

´Astronauti, svi s iskustvom pilota borbenih zrakoplova, apsolutno su sposobni za svoje prvo putovanje u svemir´, izjavio je Su Shuangning, voditelj programa obuke kineskih astronauta za agenciju Xinhua.

Prvu kapsulu Shenzhou I., koja se tehnološki zasniva na ruskom programu Sojuz uz znatne modifikacije, Kina je lansirala godine 1999., a Shenzhou III. letio je u ožujku ove godine s lutkom u skafanderu astronauta. Prije današnjeg lansiranja ´taikonauti´ su ulazili u Shenzhuou IV., trenirajući za prvi let.

U Rusiji su na obuci boravila najmanje dva kineska astronauta, koji sada obučavaju druge, procjenjuju zapadni stručnjaci. Dužnosnici kineskog programa leta u svemir s ljudskom posadom, koji se vodi pod imenom Projekt 921, odbijaju otkriti njihov identitet.

Let kapsule Shenzhou IV. prati se iz baze u gradu Xi´anu i četiri broda usidrena u Pacifiku, Indijskom i Atlantskom oceanu, izvijestila je Xinhua. Svi raniji letovi slijedili su rusku tradiciju prizemljenja na kopno, koristeći za to ravnice Unutrašnje Mongolije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara