KINA NAJAVILA LET DVOJICE ASTRONAUTA U 2005. I AMBICIOZAN SVEMIRSKI PROGRAM

Kina, koje je prošle godine postala treća zemlja koja je lansirala letjelicu s ljudskom posadom u svemir, planira u 2005. godini poslati dva astronauta u misiju koja bi trajala između pet i sedam dana, a kasnije izgraditi i svemirsku postaju, objavila je u subotu kineska državna televizija. L

Wang Yongqing, glavni projektant nacionalnog svemirskog programa, izjavio je za CCTV da se pripreme za lansiranje letjelice Shenzhou VI s dva člana posade odvijaju bez poteškoća.

U listopadu prošle godine, astronaut Yang Liwei, 14 je puta obletio Zemlju tijekom 21-satne misije letjelice Shenzhou V.

Kineska poluslužbena novinska agencija China News Service ranije je izvijestila da Kina želi u iduću misiju Shenzhoua poslati tri astronauta, ili "taikonauta" prema kineskom nazivu za svemir-taikong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Mi ćemo nastaviti lansirati Shenzhou VII, Shenzhou VIII, izvoditi svemirske šetnje, svemirska pristajanja, izgraditi svemirski laboratorij", rekao je Wang za CCTV.

Kazao je kako bi astronauti boravili kraće vrijeme u tom svemirskom laboratoriju, no da bi kasnije bila izgrađena veća svemirska postaja.

Wang je u petak, zajedno s još jednim kineskim znanstvenikom, primio godišnju državnu nagradu za znanost i tehnologiju, čiji novčani dio iznosi milijun juana (605.000 dolara)

(Hina) xdh ydh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara