Kina potvrdila još sedam žarišta ptičje gripe

U KINI otkriveno još sedam novih žarišta ptičje gripe, objavilo je u srijedu kinesko ministarstvo poljoprivrede.

Četiri žarišta otkrivena su u središnjoj pokrajini Hubei, dva u južnom Hunanu i jedno u Guangdongu, objavilo je ministarstvo.

Ptičjom gripom u Kini je pogođeno 14 regija od ukupno 31, a broj sumnjivih ili potvrđenih žarišta popeo se na 45. Tip virusa H5N1, najopasniji, potvrđen je u 23 žarišta.

U međuvremenu, Tajland je u srijedu odbacio kritike Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da azijske zemlje pogođene ptičjom gripom stavljaju svoje gospodarske interese ispred ljudskih života.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnik WHO-a u Tajlandu izrazio je zabrinutost što gospodarstvo i poljoprivreda imaju prevelik utjecaj na odluke azijskih vlada u rješavanju krize. Upozorio je da bi se više pozornosti trebalo posvećivati rizicima za ljude i naglasio da bi zdravlje ljudi trebalo biti prioritet.

Povjerenik EU za zdravstvo također je kritizirao Bangkok zbog nedovoljne transparentnosti, upozorivši azijske zemlje da ne pokušavaju prikriti razmjere krize.

Nekoliko azijskih zemalja optuženo je da su skrivale ozbiljnost epidemije ili da su reagirale sa zakašnjenjem kako bi zaštitile svoje prehrambene industrije ili turizam.

Virus H5N1 odnio je dosad 19 ljudskih života - 14 u Vijetnamu i pet u Tajlandu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara