Kina proglasila trodnevnu žalost

ZBOG potresa koji je točno prije tjedan dana ubio, procjenjuje se, oko 50 tisuća ljudi, Kina je proglasila trodnevnu žalost.

Tako će zastave biti spuštene na pola koplja, otkazan je bilo kakav zabavni program, a 1,8 milijardi Kineza pozvano je na trominutnu šutnju u čast stradalih. Čelnici su, također, pozvali sve vozače automobila, vlakova i brodova da sirenama u 14.28 sati, točno u vrijeme potresa, oglase početak trominutne šutnje.

Vlast je, također, naredila da se sve internet stranice koje propagiraju bilo kakav oblik zabave, automatski prebace na sajtove koji odaju počast stradalima. Tijekom trodnevne žalosti prekida se i putovanje olimpijske baklje. Zanimljivo je da Kina službeno prvi put proglašava dane žalosti, a da nije riječ o nekom državnom vođi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Pekingu i Šangaju od ponoći su zatvoreni svi kafići i klubovi i sve dnevne novine su jutros osvanule s crnim logom ili nekoliko praznih, crnih stranica. Obilježavanju žalosti priključila se i kineska burza koja tri minute neće poslovati. No, bilo kakve slične mjere neće pomoći onima ispod ruševina jer su šanse da je netko preživio sve manje.

J.M.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara