Kina tvrdi da nije izvorište ptičje gripe, Indonezija kolje perad

KINA, u kojoj je počela epidemija SARS-a, u četvrtak je odbacila odgovornost za epidemiju ptičje gripe koja je već usmrtila najmanje osam osoba u Aziji i potaknula strah od globalne pandemije.

U međuvremenu, gotovo svakog sata objavljuju se vijesti o odlukama brojnih zemalja diljem svijeta o zabrani uvoza azijske peradi.

"To je čisto nagađanje, neutemeljeno nagađanje", rekao je zamjenik kineskoga ministra poljoprivrede Qi Jingfa u Bangkoku nakon hitnoga sastanka predstavnika deset zemalja pogođenih tim smrtonosnim virusom koji je u Vijetnamu dosad ubio šestero, a u Tajlandu dvoje.

"Imamo strog nadzor", odgovorio je Qi na pitanje novinara britanskoga tjednika New Scientist koji je rekao da stručnjaci sumnjaju kako je i novi soj ptičje gripe, koji bi mogao postati veća prijetnja od SARS-a, također potekao iz Kine.

Taj je časopis prenio riječi dužnosnika Svjetske zdravstvene organizacije Klausa Stohra, da su uzorci s početka prošle godine "točno taj soj" virusa H5N1.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stohr nije želio reći odakle su ti uzorci.

Stručnjaci se boje da bi se virus mogao kombinirati s virusom obične gripe u ljudi i stvoriti nov soj koji bi se poput šumskog požara mogao proširiti na ljude jer na nj nemaju nikakav imunitet.

Sastanak u Bangkoku završio je u srijedu objavom priopćenja u kojemu se kaže da je "hitno klanje" zaražene domaće peradi poželjna metoda borbe protiv bolesti, a Indonezija je podvrgnuta snažnom pritisku da tako i postupi iako tvrdi da nema novca za kompenzaciju uzgajivačima.

U četvrtak je službena Džakarta promijenila mišljenje.

"Vlada će sigurno poklati te kokoši", rekao je ministar socijalne skrbi Jusuf Kalla nakon sastanka s predsjednicom Megawati Sukarnoputri koja je, prema jednoj radijskoj vijesti, naredila klanje.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara