Kineski Geely za 1,8 milijardi dolara kupio švedski Volvo

Kineski Geely za 1,8 milijardi dolara kupio švedski Volvo

Tekst: Z.J.
Foto: AFP

ŠVEDSKA marka Volvo odsad je i službeno u vlasništvu kineske tvrtke Geely koja ju je kupila za 1,8 milijardi dolara. Američki velikan Ford i kineski proizvođač automobila Geely si napokon "zapečatili" prodaju. Obvezujuća pogodba o prodaju Volva Geelyju za 1,8 milijardi dolara je potpisana jučer u Švedskoj.

Ugovor su u sjedištu Volva, u švedskom gradu Göteborgu, potpisali financijski direktor Forda Lewis Booth i predsjednik tvrtke Geely, Li Shufu. Potpisivanju su nazočili i kineski ministar za industriju i informacijsku tehnologiju Li Yizhong i švedska ministrica za poduzetništvo i energiju Maud Olofsson.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Geely je Volvo kupio za 1,8 milijardi dolara (1,35 milijardi eura) što je manje od trećine iznosa od 6,4 milijarde dolara koliko je za Volvo izdvojio Ford 1999. godine. Od iznosa od 1,8 milijardi će većina (1,6 milijardi) biti plaćena u gotovini. Prema jučerašnjem priopćenju iz Geelyja, sva financijska sredstva su osigurana.

Detalji prodaje će biti poznati do kraja trećega kvartala 2010. godine, koliko će ugovorne strane čekati regulatorna odobrenja. Otvoreno zasad ostaje i pitanje posudbe Europske investicijske banke u visini od 445 milijuna eura, prenosi njemački Deutsche Presse. Naime, EIB je posudbu Volvu odobrio prije dogovora o prodaju Geelyju, a sad ih, zbog viših državnih subvencija u Kini, mora ponovo analizirati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara