Kineski glineni vojnici, uz novu metodu, ne gube boju

ZNANSTVENICI su otkrili kako se može zaustaviti nestajenje boje s poznatih kipova glinenih vojnika pronađenih u Kini prije tridesetak godina.

LKipovi u ljudskoj veličini, pronađeni 1974. godine, "čuvaju" grobnicu prvog kineskog cara Qin Shihuangdija, koji je umro 210. godine prije Krista. Otkriće glinenih vojnika smatra se jednim od najvažnijih arheoloških otkrića 20. stoljeća.

Do danas je otkopano više od 1.500 glinenih vojnika, od kojih veliki broj nosi žarko crvene uniforme.

Problem se pojavio kada je primijećeno da glineni vojnici gube originalnu boju čim ih se izvadi iz zemlje u kojoj su proveli 2200. godina.

"Kada ih iskopate, oni se odmah osuše i za pet minuta boja se oguli", objašnjava Heinz Langhals sa sveučilišta u Muenchenu u Njemačkoj.

Još je nekoliko tisuća glinenih vojnika zakopano u zemlji, ali sada su Langhals i njegova kolegica Daniela Bathelt pronašli način da glineni vojnici sačuvaju boju.

Bit problema, misle znanstvenici, leži u prirodnome laku koji je nanošen na glinenu podlogu kao priprema za sloj boje. Promjene tijekom vremena na kemijskoj strukturi laka dovode do toga da se on suši, ljušti s gline odnoseći i sloj boje koji se nalazio iznad njega.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kemičari su problem riješili tako što su pronašli način da sloj laka ovlaže i "zalijepe" za sloj gline ispod njega.

Kako bi se izbjeglo trenutačno sušenje laka, iskopani kipovi glinenih vojnika stavljaju se odmah po iskapanju u kontejnere koji po vlažnosti odgovaraju razini vlažnosti zemlje.

Zatim se premazuju posebnom otopinom, koja se polimerizira i tako se stvara ljepilo koje će kineskim glinenim vojnicima očuvati njihovu originalnu boju.(Hina) nab dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara