Kineski taikonauti uskoro u svemiru

OČEKUJE se da će Kina u drugoj polovini ove godine u orbitu lansirati svoj prvi svemirski brod s posadom, čime bi postala treća zemlja u povijesti koja je svoje ljude uputila u svemir, javili su u četvrtak kineski državni mediji.

Pripreme za lansiranje prve svemirske letjelice s posadom ušle su u fazu testiranja, objavio je službeni kineski dnevni list China Daily pozivajući se na direktora svemirskog centra. Pojedinosti nisu obznanjene.

Kina je već lansirala nekoliko praznih svemirskih brodova, inače dizajniranih za smještanje posade. Četvrto takvo lansiranje izvršeno je u ponedjeljak i smatra se da je ono posljednje u kojem će svemirski brodovi letjeti prazni.

Shenzhou IV, ili ´Božanstveni brod´, uspješno je lansiran, drži se svoje putanje i sva ispitivanja daju pozitivne rezultate, objavio je China Daily. Shenzou IV je potpuno opremljen za primanje posade, a u ovom će navratu još nekoliko dana prazan letjeti oko Zemlje kako bi se obavila sva ispitivanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Peking, domaći svemirski program predstavlja pitanje nacionalnog ponosa. Kina želi postati trećom zemljom svijeta sposobnom za lansiranje ljudi u svemir. Sovjetski Savez je to prvi puta učinio 1961., a Sjedinjene Države godinu kasnije.

Kineski astronauti, odnosno ´taikonauti´ (od taikong - kineske riječi za svemir), potpuno su spremni za put u svemir, javila je agencija Xinhua. U programu obuke nalazi se 14 taikonauta, među kojima će se naći i jedan odabranik za budući let Shenzhouom V.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara