Kinezi možda donijeli SARS u Hrvatsku

Kinezi možda donijeli SARS u Hrvatsku
DJELATNICI Policijske uprave istarske tijekom jučerašnjeg dana na graničnom prijelazu Plovaniji nisu dozvolili ulazak u Hrvatsku osmorici kineskih državljana zbog sumnje da bi mogli biti zaraženi atipičnom upalom pluća (SARS), potvrdila je danas PU istarska.

Unatoč dogovorenoj deportaciji iz Slovenije u Hrvatsku, hrvatski policajci nisu preuzeli osmero kineskih državljana jer je kod dvoje Kineza ustanovljena povišena tjelesna temperatura, izjavio je načelnik Ureda načelnika Policijske uprave istarske Marko Petković.

Po njegovim riječima, s obzirom da se radi o skupini od šest muškaraca i dvije žene koja je putovala zajedno, a stigla je iz Pekinga, grada za koji je Svjetska zdravstvena organizacija izdala preporuku da se u njega ne putuje zbog epidemije SARS-a, djelatnici policije o tome su izvijestili graničnu sanitarnu inspektoricu Branku Butorac.

Ona je u kombiju kojim su stigli do graničnog prijelaza pregledala kineske državljane i utvrdila da dvoje od njih imaju povišenu temperaturu pa im stoga nije odobrila ulazak na područje Hrvatske.

Budući da je prošlo pet dana otkad su napustili Peking, a inkubacija za SARS traje 14 dana, Butorac je smatrala da im se ne bi trebalo dopustiti kretanje po Hrvatskoj.

Po njezinim riječima, Kinezi su zadržani u Sloveniji gdje će biti pod stručnim nadzorom dok traje inkubacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Petković je rekao da djelatnici hrvatske policije nisu bili u kontaktu s kineskim državljanima dok će, kako se doznaje, cijela slovenska granična smjena vrlo vjerojatno morati u izolaciju.

"Hrvatske službe su odgovorno prema poslu, građanima Hrvatske i shodno naputku Svjetske zdravstvene organizacije poduzele sve odgovarajuće mjere i cijeli taj postupak deportacije odgodile", kazao je Petković.

Skupina Kineza stigla je iz Pekinga zrakoplovom u Sarajevo odakle je ilegalno prešla granicu i ušla u Hrvatsku, a potom prešla u Sloveniju gdje je zatečena.

Po isteku inkubacijskog razdoblja, ako se ne utvrdi zaraza SARS-om, slovenska će strana po posebno propisanoj proceduri ilegalce ponovno uputiti Hrvatskoj, a Hrvatska u BiH.

Budući da je Moskva jedan od putova ilegalnog odlaska Kineza iz zaraženih područja danas je u pulskoj zračnoj luci bio pojačan nadzor putnika u dva zrakoplova koja su stigla iz Moskve.

No, kako je utvrđeno da u zrakoplovima nije bilo sumnjivih osoba promet u pulskoj zračnoj luci se odvija redovno, iako su sve službe i dalje u pripravnosti.

Najavljeno je da će tijekom dana u Pulu doći pomoćnik ministra zdravstva Ivo Afrić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara