Kirgijska vlada moli Rusiju za intervenciju, Rusija se ne želi miješati

Tekst: V.Š.
Foto: AFP

KIRGIJSKA prijelazna vlada zamolila je Rusiju za pomoć u uspostavljanju reda u Ošu, gradu na jugu zemlje u kojem je tijekom prošla dva dana u etničkim sukobima poginulo preko 50, a ozljeđeno više od 650  ljudi

"Trebamo pomoć stranih vojnih sila u smirivanju situacije", rekla je čelnica Roza Otunbajeva. Međutim, rusko ministarstvo obrane nema namjeru petljati se u nerede susjedne zemlje.

Tisuće Uzbeka krenule su prema kirgijsko-uzbečkoj granici kako bi pobjegli od pokolja koji se događa u zemlji. Jedno dijete izgubilo je život tako što ga je doslovno pregazila masa ljudi, izvještava BBC.

Otvoreni sukobi kirgijske i manjinske uzbečke zajednice započeli su u čevrtak. Točan povod još nije poznat, ali situacija se zaoštrava što su bliže referendum o promjeni ustava 27. lipnja i parlamentarni izbori u listopadu. Prijelazna vlada proglasila je izvanredno stanje.

"Gore domovi i čitave ulice. Situacija je vrlo loša i nema naznaka primirja", rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova medijima.

Kina i Rusija pozvale na primirje

Vlada je na ulice poslala vojsku s oklopnim vozilima i helikopterima. Vojnici su diljem Oša postavili kontrolne točke, ali zasad ne uspijevaju zaustaviti nasilje. Svjedoci su ispričali kako je prema Ošu marširalo oko 1.000 mladih i naoružanih Kirgiza, dok su Uzbeci rezali drveće i blokirali ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnica prijelazne vlade Roza Otunbajeva upozorila je na mogućnost daljnjeg nasilja tijekom sljedećih dana. Njezina vlast pokušava uspostaviti red u državi nakon odlaska prdsjednika Kurmanbeka Bakijeva.

Predsjednici susjednih zemalja Rusije i Kine pozvali su sukobljene strane da se smire i prekinu s neredima. Situacija u zemlji upućuje na mogućnost građanskoga rata u zemlji u kojoj Rusija i SAD imaju vojne baze.

U Ošu živi velika zajednica Uzbeka koja je pružala značajnu potporu bivšem predsjedniku Bankijevu koji je u travnju svrgnut s vlasti i prebjegao u Bjelorusiju. Prijelazna vlada ga optužuje za organiziranje i financiranje nemira.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara