Kirin: Nisam protiv štrajka, ali neću dozvoliti ugrožavanje sigurnosti zemlje

MINISTAR unutarnjih poslova Ivica Kirin izjavio je danas da nema ništa protiv štrajka sindikata državnih službi ali neće dozvoliti ugrožavanje sigurnosti zemlje, jer su policija i vojska u posebnom sustavu nacionalne sigurnosti.

Kirin je rekao novinarima u Ravnateljstvu policije da su danas, zbog vremenskih uvjeta u zemlji, svi policijski djelatnici na terenu, a po uredima se radi sporije.

Pravo je sindikata da se bori za svoje zahtjeve, kazao je Kirin te pozvao sindikalce da se počnu baviti stvarnim problemima policijskih službenika.

"Čudi me i muči što se sindikati nisu bunili kad su drastično rezane plaće, već se bune sada kad su za tri posto povećane plaće", rekao je ministar.

Pritom je podsjetio na najavljeno uvođenje drugačijeg sustava plaća za policijske djelatnike. Policajci koji rade s oružjem na cesti, porezni službenici koji su izloženi psihičkim i fizičkim napadima i carinici ne mogu biti jednako plaćeni kao i službenici koji rade u klimatiziranim uredima.

"Vlada to priprema ali sindikati nemaju dovoljno strpljenja sačekati prijedlog pa da se zajednički dogovorimo oko sustava plaća", rekao je Kirin.

Sindikati državnih službi, koji okupljaju oko 45.000 od ukupno 65.000 zaposlenih u državnim službama, danas su ušli u drugi dan trodnevnog štrajka, iskazujući nezadovoljstvo jer je Vlada odbila njihov prijedlog za povećanjem plaća.

Sindikalci traže povećanje koeficijenata ili stalni mjesečni dodatak od 300 kuna bruto, kako bi nadoknadili zaostajanje u plaćama za javnim službama, a ne žele čekati donošenje novog Zakona o plaćama koji bi se primjenjivao od početka iduće godine.

Sindikati državnih službi: nastavak trodnevnog štrajka odvija se dobro

Čelnici četiriju sindikata državnih službi ocijenili su da se nastavak trodnevnog štrajka koji je počeo u petak na graničnim prijelazima a danas se nastavlja u ministarstvima, Poreznoj upravi, sudstvu, uredima državne uprave i državnim upravnim organizacijama, odvija dobro.

Predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika Ivica Ihas tvrdi da državni službenici štrajkaju u gotovo svim županijama. Po njegovim riječima, najviše se štrajka na sudovima i u državnim uredima, dok je u Poreznoj upravi tzv. bijeli štrajk, odnosno radi se usporeno.

Predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika MUP-a Zdravko Lončar rekao je kako se na šalterima MUP-a u Petrinjskoj zaprimaju samo hitni slučajevi, dok službe u Heinzelovoj rade normalno.

Po tvrdnjama sindikalnog povjerenika Sindikata državnih službenika i namještenika Dragutina Borisa Šapirova, u zagrebačkom Općinskom sudu ne radi od 70 do 80 posto državnih službenika, a obrađuju se samo hitni predmeti.

Iako se u gruntovnici primaju stranke, sindikati tvrde da su njihovi članovi i tamo u štrajku.

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske, Sindikat policije Hrvatske, Nezavisni sindikat djelatnika MUP-a i Sindikat vojnih službenika nezadovoljni su Vladinom ponudom da se problem zaostajanja njihovih plaća riješi novim zakonom koji bi se trebao primjenjivati tek od iduće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikati zahtijevaju povećanje koeficijenata ili stalni mjesečni dodatak na plaću od 300 kuna bruto, kako bi stigli plaće u javnim službama.

Sindikat Porezne uprave ne sudjeluje u štrajku uz obrazloženje da će pregovori s poslodavcem trajati još dva tjedna.

Čelnici četiriju sindikata državnih službenika i namještenika najavili su nove sindikalne akcije u vrijeme oko Uskrsa, no nisu htjeli otkriti o kakvim je akcijama riječ.

Središnji državni ured za upravu: Štrajkalo oko šest posto službenika

Po nepotpunim podacima Središnjeg državnog ureda za upravu pristiglim do 15 sati, današnjem štrajku u državnim službama odazvalo se nešto više od šest posto zaposlenih.

Radi se o nepotpunim podacima koji su obuhvatili svega 10.000 zaposlenih od ukupno 65.000 svih službenika i namještenika, rekao je Hini zamjenik državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za upravu Zoran Pičuljan.

Najveći je odaziv zabilježen u uredima državne uprave po županijama, gdje je štrajkalo oko 16 posto zaposlenih.

Dosad su podaci pristigli iz ministarstava, ureda državne uprave i državnih upravnih organizacija (uprave, zavodi, inspektorat), ali još se očekuju podaci iz Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva financija, te podaci Ministarstva pravosuđa o stanju na pojedinim sudovima.

U sudionike štrajka nisu ubrojeni zaposlenici koji su primali stranke i rješavali predmete, a samo su oznakom (bedžom) davali potporu štrajku.

U Središnjem državnom ureda za upravu očekuju da će im ostala državna tijela dostaviti podatke o broju sudionika u štrajku po završetku radnog vremena.

Sindikat poziva Mesića da odustane od posjeta Hrvatskom vojnom učilištu za vrijeme štrajka

Sindikat državnih službenika i namještenika pozvao je danas predsjednika Republike Stjepana Mesića da odustane od sutrašnjeg posjeta Hrvatskom vojnom učilištu "Petar Zrinski", kako bi se službenici i namještenici pripadnici Oružanih snaga (OSRH) mogli priključiti štrajku sindikata državnih službi.

Mesićevim posjetom to bi bilo otežano, jer je, kako ističu sindikati, protokolom planiran svečani domjenak u krugu učilišta, pri čemu se računa na pojačani rad kuhinje i poslužnog osoblja - državnih namještenika.

Ako baš nikako ne može odustati od dogovorenog posjeta Učilištu, sindikat moli predsjednika da sa sobom ponese sendvič, a umjesto domjenka porazgovara sa službenicima i namještenicima o zbrinjavanju njih 4.000 kojima prijeti otkaz u sklopu preustroja OSRH ili izdvajanja Službe za gospodarenje nekretninama.

Sindikat smatra da bi Mesić trebao imati razumijevanja za sindikalne zahtjeve za većim plaćama državnih službenika i namještenika, jer je on čak i prije ministra financija Ivana Šukera pronašao način kako da poveća plaće zaposlenih u Uredu Predsjednika.

Sindikat državnih službenika i namještenika ocjenjuje da osim Predsjednika Republike i ministra financija u državnoj upravi nema dovoljno jakih dužnosnika koji bi progurali veće plaće za "svoje" službenike, pa to umjesto njih moraju činiti sindikati državnih službi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara