klarić: stanje sigurnosti u podunavlju zadovoljavajuće

Pučki pravobranitelj Ante Klarić ocijenio je danas da je stanje sigurnosti građana u hrvatskom Podunavlju "zadovoljavajuće".

"Pitanje stanja sigurnosti u hrvatskom Podunavlju nije više političke, već isključivo gospodarsko-socijalne prirode", rekao je Klarić nakon razgovora s vukovarsko-srijemskim županom Nikolom Šaferom.

"Poručujem odgovornim političarima da ovi prostori od posebne državne skrbi ne smiju biti socijalni logori nego najveća briga hrvatske države", rekao je Klarić koji će u Vukovarsko-srijemskoj županiji boraviti do 11. travnja.

Govoreći o nedavnom međunacionalnom incidentu koji se dogodio između učenika hrvatske i srpske nacionalnosti u vukovarskoj osnovnoj školi, Klarić se zauzeo za život mladih Vukovaraca "u zajedničkom okružju i bez nacionalnih izolacija". "Svima njima Hrvatska je sudbina i domovina", poručio je. Istaknuo je kako u Vukovaru ne može biti jednonacionalnih ulica, škola ili kafića.

Komentirajući stanje ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, pučki pravobranitelj je rekao da u ni u programu Vlade, niti lokalnih vlasti, nema nikakve diskriminacije ni segregacije. "Ona postoji kao pojedinačno stanje i rezultat je rata i naslijeđa i nije proizvod duha hrvatskog naroda", ocijenio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rekao je da treba voditi računa o posebnostima nacionalnih manjina, ali ne na način da se "velikim gomilanjem normativnih akata u cilju zaštite manjina zapravo potiče getoizacija određenih skupina u Hrvatskoj".

Najavljeno je da će se Klarić danas sastati i s gradonačelnikom Vukovara Vladimirom Štenglom, predstavnicima regionalnog ureda OESS-a i Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice, te građanima Vukovara.

Idućih dana boravit će i na području Iloka, Županje i Vinkovaca.

Njegov boravak u Vukovarsko-srijemskoj županiji realiziran je u okviru projekta "Djelovanje institucije pučkog pravobranitelja - shema potpore instituciji pučkog pravobranitelja". Projekt je izrađen u suradnji s misijom OESS-a, uz potporu norveške vlade, s ciljem da pučki pravobranitelj uspostavi izravan kontakt s građanima u lokalnim zajednicama, posebice s ugroženim skupinama stanovništva.

(Hina) žd ln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara