Klauški odgovara pravobraniteljici: Jadranka Kosor je više od žene

Klauški odgovara pravobraniteljici: Jadranka Kosor je više od žene

Foto: Davor Pongračić / Cropix

DILEMA ostaje: je li Jadranka Kosor snažna političarka ili osjetljiva ženica? Bilo bi dobro riješiti to pitanje prije nego što pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik ponovno ne ustane u zaštitu Jadranke Kosor kao žene, a bogami i premijerke. Ili obrnuto.

> Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova brani Jadranku Kosor od Tomislava Klauškog!

> Oporba uvrijedila Kosor: Je li ona snažni lider ili obična cvilidreta?

Nakon najnovijeg priopćenja za javnost u kojem je osudila neke navode iz Indexova komentara, vrijedilo bi raščlaniti određene činjenica. Prvo, zašto se smije afirmativno izvještavati o slavnoj ljubavi Pahora i Kosor, a ne smiju se njihovi sastanci ispred kamina, recitiranja pjesama, noćni pozivi i simbolički broševi ismijavati i parodirati?

Tko je uvrijeđen, ponižen, omalovažen: žena ili premijerka?

Drugo, zašto je Jadranki Kosor dopušteno skrivati se iza ženskog šarma, hvaliti se modnim detaljima, broševima, kolekcijom donjeg rublja, ljubavima, krumpir-salatom i pranjem suđa, a kad se takvo njezino ponašanje izloži kritici, onda se to naziva grubim narušavanjem međunarodnih odredbi o ravnopravnosti spolova? I treće, što je uopće ravnopravnost spolova kad je premijerka kao žena zaštićena od kritike?

Da ne zaboravimo još i ovo: je li možda slučajno što premijerka Kosor u Hrvatskom saboru tvrdi da je - obratite pažnju - "uvrijeđena, ponižena i omalovažena" pitanjima oporbenih zastupnika, a zatim te iste riječi - pazite sad - koristi Lukač Koritnik kad piše o "ponižavajućem, uvredljivom i omalovažavajućem" prikazivanju žene u medijima?

Shvatili smo da je Kosor žena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No dobro, nije nam pravobraniteljica trebala reći da je Jadranka Kosor žena. To smo uspjeli shvatiti u proteklih 15 godina, koliko nam je ova istaknuta političarka svoju ženstvenost nabijala na nos. Međutim, ona je igrom slučaja postala i najmoćnija žena u hrvatskoj politici. A to se sada, sudeći po reakciji Lukač Koritnik, polako pretvara u sukob interesa.

Kad Kosor plače, onda je valja žaliti. Kad je se zbog toga proglasi cvilidretom ili nedajbože "Suzanom", onda je to muški šovinizam. Kad Kosor svoju političku nesposobnost pokušava sakriti iza ženske uvredljivosti, onda se to pripisuje obrambenom mehanizmu ugrožene pripadnice slabijeg spola. Svaka kritika predstavlja udar na njezinu ženstvenost. Kad se Kosor hvali kako je ženskim šarmom osvojila Pahora, ispred kamina i u kasnim noćnim razgovorima, onda se to pripisuje njezinoj političkoj umješnosti. Svako parodiranje tog prizora grubo je narušavanje ravnopravnosti spolova.

Teško je odrediti granicu između žene i premijerke

Bilo bi dobro da nam Koritnik napokon objasni: je li Kosor žena ili premijerka? Sada je već stvarno teško odrediti granicu. Kosor je u srijedu u Saboru izigravala snažnog lidera sve dok se nije našla na udaru oporbenih pitanja. Tada se brzo pretvorila u "uvrijeđenu, poniženu i omalovaženu" ženu koja traži zaštitu od predsjednika Sabora. Kosor (zajedno s Lukač Koritnik) nije imala zamjerki što se o njezinim odnosima s Pahorom već mjesecima piše u stilu ljubavnih romana iz Glorije, ali kad se to parodira, onda je to narušavanje ravnopravnosti spolova.

I još jedno pitanje pravobraniteljici za ravnopravnost spolova: zašto premijerka Kosor smije šefu oporbe poručivati kako je "nepristojno odbiti poziv jedne dame na kavu", ali kad se to njezino igranje na "damsku kartu" javno ismije, onda je to nedopustivo. I to jedino i isključivo u slučaju kad kritika ne dolazi od jedne žene. Sanja Modrić danas je u Novom listu optužila Kosor da se u Saboru ponašala kao "uvrijeđena frajlica". Je li to pristojnije od "cvilidrete"? Ili zašto Jelena Lovrić smije u Jutarnjem listu napisati da se "premijerka zabavlja igrom s đinđuvama, pa mijenjajući broševe na reveru šalje pitijske poruke javnosti"? Nije li to izrugivanje s njezinom ženskom intimom?

Kad će opet Kosor praviti krumpir-salatu?

Uglavnom, očekujemo da se Lukač Koritnik oglasi na sijedeći tekst o tome kako Kosor nosi novi broš, kako će kao prava žena napraviti krumpir-salatu, kako će nad sudoperom smisliti proračun, kako će zavesti Pahora i šarmirati Berlusconija, a naročito o tome kako će kupovati odjeću i pričati o svojim ljubavima.

Naravno, sve to pod uvjetom da pravobraniteljica nije previše zauzeta brigom oko žalosne činjenice da su žene u hrvatskom društvu doista neravnopravne: da dobivaju više otkaza, da teže nalaze posao, da su za isti posao manje plaćene od muškaraca, da su u društvu izložene poniženjima, nepovjerenju, šikaniranju... I da nemaju privilegiju tražiti zaštitu u činjenici da su žene. Kao što to ima Jadranka Kosor.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara