Ključevi grada Rijeke od 7. veljače u rukama maškara

JUBILARNI 20. Riječki karneval službeno će biti otvoren 7. veljače kada će ´ključeve grada´ od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela preuzeti ´karnevalski gradonačelnik´ i ´meštar´ Karnevala Toni.

Istoga dana Karneval će i službeno dobiti najšarmantniju predstavnicu maskiranih skupina, tj. ´kraljicu karnevala´, najavljeno je danas na konferenciji za novinare riječke Turističke zajednice.

Prigodnim likovnim radionicama karnevalski je program počeo sredinom siječnja, a trajat će do 4. ožujka kada će biti priređeno paljenje Pusta na moru, ispred Gata Karoline Riječke.

Središnje događanje Riječkoga karnevala bit će, kao i svake godine, Međunarodna karnevalska povorka koja sadrži smotru narodnih običaja, mimohod tradicionalnih maski i alegorijske prikaze aktualnih događanja na ulicama u središtu grada.

Velika povorka krenut će 2. ožujka. Najavljeno je sudjelovanje više od 130 karnevalskih grupa s oko 9000 sudionika iz Hrvatske i inozemstva, a očekuje se više od 150.000 gledatelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U sedmoj Dječjoj karnevalskoj povorci, 22. veljače, sudjelovat će oko 80 skupina i oko 4000 ´malih´ maškara.

Sada već tradicionalna Međunarodna karnevalska povorka prvi je put organizirana 1982. kada su u ´maškaranoj´ povorci riječkim ulicama sudjelovale tri karnevalske skupine. Od tada se, ističu u Turističkoj zajednici, Riječki karneval razvio u jedan od triju najvećih svjetskih karnevala, a Rijeka je 1995. postala članicom Udruge europskih karnevalskih gradova.

Danas se karnevalski program nastavlja otvorenjem izložbe umjetničkih fotografija Dragana Carlosa Došena pod nazivom ´Moj karneval´.

U organizaciji riječke Turističke zajednice tijekom veljače održat će se niz karnevalskih događanja - Tradicionalna smotra zvončara i feštara na Krimeji, kazališni Dani smijeha u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, Malonogometni karnevalski turnir na Kantridi, Maškarani autoreli Pariz-Bakar, karnevalski koncerti i drugi kulturno-zabavni sadržaji.

Na tradicionalni Karnevalski bal u Guvernerovoj palači, najavljen za 1. ožujka, pozvani su veleposlanici i konzuli akreditirani u Hrvatskoj te istaknute osobe iz političkog, sportskog i javnog života.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara