Knjiga o Visokoškolskim studijima 1633. i o palači Hrvatskog povijesnog muzeja

KNJIGA "Zagrebačka akademija: Visokoškolski studiji u Zagrebu 1633.1874." izašla u izdanju nakladničke kuće "Dom i svijet" i monografija "Palača Hrvatskog povijesnog muzeja 1764. 2004." Lelje Dobronić i Ankice Pandžić, predstavljene su danas u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Knjigu "Zagrebačka akademija: visokoškolski studiji u Zagrebu 1633.-1874." Mirko Valentić ocijenio je djelom visoke znanstvene vrijednosti, koje će popuniti praznine u znanstvenim i kulturnim potrebama. "Do sada", rekao je Valentić, "takvu temeljitu knjigu nismo imali kada je riječ o Sveučilištu".

Autorica je istražila školske prilike početkom 17 stoljeća, kada je poslije 100. godišnjega rata, počela gospodarska, kulturna i politička obnova Hrvatske. Knjiga je podijeljena u nekoliko cjelina koje dotiču Zagrebačku akademiju kada je bila pod nadzorom isusovaca, u doba modernizacije i reformacije te u vrijeme kada ostaje bez studija teologije, koji seli u Budimpeštu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Autorica je skrenula pozornost na mnoge istraživačke teme kao što je građa kroničara isusovačkoga studija u Zagrebu te znanstvene teze obranjene na zagrebačkome Sveučilištu. Tu su i podaci o svim profesorima na Zagrebačkoj akademiji od 1633. do 1874., broju studenata, prosjeku prolaznosti i drugo.

Monografija "Palača Hrvatskog povijesnog muzeja 1764. -2004" drugo je dopunjeno dvojezično izdanje (na hrvatskom i engleskom), koje je tiskao Hrvatski povijesni muzej.

Predstavljajući monografiju Marina Bregovac Pisk podsjetila je da je gradonačelnik Holjevac 1959. zgradu smještenu u Matoševoj ulici ustupio Hrvatskom povijesnom muzeju, gdje je do danas ostao.

Fotografije u toj monografiji su iz Fototeke Muzeja grada Zagreba, Hrvatskog državnog arhiva i Mađarskog državnog arhiva.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara