Knjižari se bune protiv izravne prodaje novog Harryja Pottera

AMERIČKI izdavač novog nastavka "Harryja Pottera" izravno prodaje primjerke još neobjavljene knjige kupcima, a knjižare se žale da to za njih znači pad prometa.

Tijekom prošlih nekoliko tjedana, izdavač Scholastic Childrens Books primao je narudžbe za roman "Harry Potter and the Order of the Phoenix" (H.P. i red feniksa) u školama diljem SAD-a.

Kupci plaćaju punu cijenu od 29.99 američkih dolara, što je mnogo više od cijene knjige u Internet prodavaonici Amazon.com, no dobivaju i besplatnu bejzbol kapu "Harry Potter". Dio prihoda namijenjen je školama.

Novi roman o Harryju Potteru, peti u popularnoj seriji autorice J.K. Rowling, izlazi u ponoć u subotu 21. lipnja. Oni koji naruče knjigu mogu svoj primjerak podići osam sati kasnije u lokalnim trgovinama.

Izdavač ima očite razloge prodaje unaprijed jer tako zadržava veći dio novca, a ovo je prva pretprodaja romana o Harryju Potteru. No, neki prodavači kažu da si ne mogu priuštiti pad prodaje u teškim gospodarskim vremenima.

Četiri prethodna nastavka romana o Potteru u svijetu su prodana u više od 190 milijuna primjeraka, a mnogi čitatelji su već naručili novu knjigu kod svojih knjižara.

Samo nekoliko sati nakon što je u siječnju objavljeno da će izaći knjiga "Red feniksa", roman se popeo na popis najprodavanijih knjiga na Internet stranicama Amazona i Barnes and Noblea. Neovisne knjižare također su objavile veliku potražnju u pretprodaji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara