Koalicija očekuje otvorenje muzeja u Bagdadu u rujnu

Arheološki muzej u Bagdadu koji je poharan nakon što su američke snage ušle u iračku prijestolnicu, mogao bi djelomično ponovno početi s radom u rujnu, priopćio je u srijedu savjetnik koalicijskih snaga.

"Želja mi je da u rujnu otvorimo barem dvije dvorane muzeja kako bismo obilježili ponovni početak kulturnog života u zemlji", rekao je savjetnik koalicije za kulturu, Talijan Piero Cordone.

Jedini savjetnik koalicijskih snaga koji nije Amerikanac izjavio je da se trenutno popisuje inventar muzeja i da se broj nestalih izložaka kreće od 1800 do 2000.

"Ukradeno je od 3000 do 3500 umjetnina, od čega je pronađeno 1200. Među nestalim predmetima, tridesetak ih je neprocjenjive vrijednosti", dodao je taj 70-godišnji umirovljeni veleposlanik koji je prije osam dana stigao u Bagdad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Cordone je kazao da će "uskoro s ekipom stručnjaka posjetiti podrum Središnje banke kako bi provjerio je li tamo još uvijek Nemrodovo blago".

Nemrodovo blago je, uz Tutankamonovo u Egiptu, jedno od najvećih otkrića u 20. stoljeću. "Riječ je o 650 narukvica, ogrlica i zlatnih predmeta koji su u Zaljevskom ratu 1991. pohranjeni u podrumu Središnje banke. Provjerit ćemo jesu li još tamo, načiniti popis, očistiti ih i zatim izložiti", istaknuo je on.

Kao i muzej, Središnja banka je djelomično opljačkana u neredima nakon pada režima Sadama Huseina. Sjedinjene Države bile su meta kritika iz čitavog svijeta, jer njihove snage nisu poduzele ništa kako bi zaštitile zbirke. Bagdadski muzej posjeduje najveću zbirku starina u svijetu koja govori o povijesti stare Mezopotamije, kolijevke sumerske, babilonske i asirske civilizacije, kojima čovječanstvo duguje pismo, pisani zakon i prve gradove.

(Hina) vrad bnš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara