Koalicijske snage ostaju u Iraku i nakon uspostave suvereniteta?

OKUPACIJA Iraka završit će 30. lipnja 2004., no koalicijske vojne snage koje predvode Sjedinjene Države ostat će u toj zemlji "na poziv Iračana", izjavio je u nedjelju neimenovani dužnosnik koalicijskih snaga u Bagdadu.

"Vrlo je važno razgovarati o toj promjeni. Okupacija će završiti iduće godine, krajem mjeseca lipnja. Ako od 1. srpnja ovdje bude stranih vojnih snaga, tada će to biti na poziv Iračana", rekao je neimenovani dužnosnik.

Međutim, civilni upravitelj u Iraku Paul Bremer u nedjelju je izjavio kako će nova iračka vlada, kada preuzme ovlasti, omogućiti ostanak američkim vojnim snagama u zemlji "još neko vrijeme".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bremer je za tv-mrežu ABC kazao kako je Vijeće za privremenu upravu Irakom što ga je imenovao SAD, pristaLo na pregovore o sigurnosnim uvjetima, prema kojima bi američki vojnici trebali ostati u zemlji i nakon uspostavljanja njezina suvereniteta.

Na pitanje novinara mogu li Iračani protjerati američke snage kada ponovno dobiju vlast, Bremer je odgovorio: "Ne, sklopit ćemo zasebni sporazum koji će se odnositi na naše međusobne sigurnosne interese, o čemu ćemo također razgovarati do kraja mjeseca lipnja. Siguran sam da će iračka vlada željeti da koalicijske snage ostanu ovdje još neko vrijeme, zbog njihove sigurnosti."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara