Kod prijenosnika se najviše kvari matična ploča

NAJVIŠE popravaka kod prijenosnih računala odnosi se na matičnu ploču, a zatim na LCD ekrane te baterije, pokazalo je istraživanje Zel-Cosa, sestrinske tvrtke Mikronis notebook centra, najvećeg specijaliziranog centra za prodaju prijenosnih računala u Hrvatskoj.

"Najviše kvarova i nefunkcionalnosti određenih komponenata kod prijenosnih računala prouzročeno je ljudskim faktorom. Zbog nepravilnog i nepažljivog rukovanja korisnika nerijetko se događa da tipkovnice, tvrdi diskovi, modemske kartice, LCD ekrani, a ponekad i čitavi uređaji otkažu zbog udarca, pada ili izlijevanja kave, soka ili pudinga po samom uređaju. U osnovi su prijenosna računala mnogo podložnija kvarovima od stolnih, jer često mijenjaju mjesto korištenja te dolazi do mehaničkih oštećenja i kvarova zbog izlaganja promjenama temperature, impulsnog djelovanja sile i sl." – izjavio je Dubravko Puhelek, direktor tvrtke Zel-Cos.

Na matičnu ploču prijenosnog uređaja odnosi se 35 posto svih popravaka, što je prema riječima Petra Rušnjaka, voditelja servisa u tvrtki Zel-Cos, i očekivano, jer je najveći dio elektroničkih komponenata i sklopova integriran upravo na samoj matičnoj ploči. Dakle, bilo da je riječ o kvaru na komunikacijskim karticama, zvučnim ili grafičkim kontrolerima, u najčešćem broju slučajeva potrebno je zamijeniti ili popraviti matičnu ploču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je matična ploča uz LCD ekran najskuplji dio prijenosnog računala, često je upitna ekonomska isplativost takvog popravka. Naravno, ukoliko se kvar dogodi u garantnom roku ili za vrijeme produljenog jamstva, matična ploča se korisniku besplatno zamijeni novom.

Upravo su LCD ekrani sljedeći po kvarljivosti. Na broj popravaka mrtvih piksela, mutne slike ekrana i sl. odnosi se oko 25 posto svih prijavljenih kvarova. Baterije također zauzimaju veliki postotak među dijelovima prijenosnih računala prijavljenih za popravak u Zel-Cos servisu, čak 15 posto. Unaime, baterijski članci imaju svoj određeni vijek trajanja, a drugi faktor povećanog kvarenja baterija je nepravilno punjenje (za baterije je preporučljivo da se stalno pune i prazne). Sljedeća kategorija su optički uređaji i tvrdi diskovi, koji zauzimaju svaki po 10 posto ukupno prijavljenih kvarova.

Preostali 5 posto kvarova odnosi se na druge dijelove prijenosnih računala, među kojima su najzastupljenije tipkovnice.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara