Koeln: 20.000 osoba prosvjedovalo protiv islamskog terorizma

VIŠE od 20.000 njemačkih građana muslimanske vjeroispovjesti i više predstavnika njemačkog političkog i kulturnog života prosvjedovalo je u nedjelju u Koelnu protiv islamskog terorizma te za toleranciju i suživot pripadnika različitih kultura i vjera.

Organizator prosvjeda i krovna organizacija za oko 8000 džamija u Njemačkoj, Tursko islamska unija (Ditib) i njezin predsjednik Ridvan Cakir upozorili su na paušalne osude islama kao vjere mržnje. "Nakon svakog terorističkog napada upire se prstom u sve muslimane, a pritom se islam protivi svakom obliku terora", zaključio je Cakir.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Sjeverno Porajnje-Vestfalija Fritz Behrens (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) rekao je sudionicima prosvjeda da je obveza svih osoba koje žive u Njemačkoj priznavanje njemačkog ustava i zakona. Ministar unutarnjih poslova Bavarske Guenther Beckstein (Kršćansko socijalna unija CSU) koji je poznat kao tvrdolinijaš kada je u pitanju politika prema strancima, pozvao je muslimane u Njemačkoj da pomognu vlastima u razotkrivanju militantnih islamista. Povjerenica savezne vlade za pitanje stranaca Marielouise Beck (Zeleni) poručila je okupljenima da demokracija znači raznolikost mišljenja, ali istodobno i ograničavanje ekstremista.

Današnji prosvjedi održani su u sjeni sve većeg nepovjerenja prema sugrađanima muslimanske vjeroispovjesti koje je kulminiralo nakon ubojstva nizozemskog redatelja Thea van Gogha te izbijanja vjerskih nemira u susjednoj Nizozemskoj. Prema najnovijim istraživanjima javnog mišljenja, više od dvije trećine njemačkih građana boji se da bi se vjerski nemiri s Nizozemske mogli proširiti i na Njemačku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara