´Koha Ditore´: U prosincu prva optužnica protiv kosovskog Albanca

OČEKUJE se da Međunarodni kazneni sud za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY) objavi u prosincu nove optužnice, među kojima ´najmanje jednu protiv nekog Albanca s Kosova´, piše u nedjelju u uvodniku prištinski dnevnik na albanskome ´Koha Ditore´.

Za razliku od drugih zemalja regije, u kojima su vlade kritizirane zbog nesuradnje s Haškim tribnualom, tužiteljstvo ICTY-a očekuje da na Kosovu neće imati takvih problema jer u toj pokrajini vlast obnaša civilna uprava Ujedinjenih naroda (UNMIK), a uhićenja optuženih provest će pripadnici NATO-a.

Međutim, na Kosovu se javlja problem druge vrste, piše ´Koha Ditore´. A taj je da je glavnoj tužiteljici Haškog suda Carli del Ponte teško osigurati dostatan broj svjedoka potrebnih za podizanje optužnice protiv Albanaca, jer većinu ´činjenica´ na kojima se temelji optužnica tužiteljstvo dobiva od srpske vlasti. Bila bi, međutim, velika pogreška podići optužnicu samo na temelju takvih dokaza, piše list.

Prema diplomatskim izvorima na koje se poziva prištinski dnevnik, del Ponte već izvjesno vrijeme traži pomoć na nekoliko adresa kako bi osigurala svjedoke na Kosovu koji će biti spremni svjedočiti protiv albanskih osoba osumnjičenih da su počinile ratne zločine protiv Srba.

Najpoželjnija varijanta za Haag, piše prištinski list, bila bi da javnost Kosova i njezina vlada nastave gajiti pozitivno stajalište prema Haškom tribunalu. List ističe da je Kosovo jedina regija u bivšoj Jugoslaviji u kojoj većina građana ima pozitivno mišljenje prema Haškome sudu. No, napominje dalje prištinski ´Koha Ditore´, takva spremnost ne postoji i onda kada del Ponte želi, kako navodi dnevnik - po svaku cijenu optužiti i nekog Albanaca za ratne zločine protiv Srba.

Koha Ditore´ prenosi de je ICTY spominjanje mogućih imena Albanaca koji bi mogli biti skori putnici za Haag nazvao ´manipuliranjem (javnosti) koje provode (kosovski) mediji´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara