Koizumi u Rusiji nastavlja ofenzivu diplomatskim šarmom

Nakon Indije i Europe japanski premijer Junichiro Koizumi nastavlja ofenzivu diplomatskim šarmom u Rusiji, koristeći proslavu obljetnice 9. svibnja 1945. u Moskvi kako bi podupro kandidaturu Tokija u UNovu Vijeću sigurnosti.

Rusija je šesta po redu zemlja koju je Koizumi posjetio u nepunih mjesec dana.

Japanska diplomacija ne skriva svoj trenutačni prioritet: svečanost u Moskvi "nudi savršenu prigodu da se ubrza naša kampanja za stalno članstvo u Vijeću sigurnosti", rekao je u povjerenju dužnosnik ministarstva vanjskih poslova za desni dnevni list Sankei Shimbun.

"Ne smijemo ju propustiti", istaknuo je diplomat.

Japan se pridružio Njemačkoj, Brazilu i Indiji u traženju stalnog sjedišta u Vijeću sigurnosti gdje pet sadašnjih članica (Kina, SAD, Francuska, Velika Britanija i Rusija) imaju pravo veta.

Peking se odlučno opire težnjama Japana u UN-u koje su i jedan od uzroka ozbiljne diplomatske krize između dvaju orijaša u istočnoj Aziji.

Koizumi stiže u Moskvu u osjetljivom trenutku, radi proslave pobjede nad nacističkom Njemačkom (saveznica imperijalističkog Japana u Drugom svjetskom ratu), dok azijski susjedi optužuju Tokyo da ne preuzima odgovornost za svoju militarističku prošlost.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara