Koliko nam je sna potrebno i kako riješiti problem neispavanosti?

ZAŠTO mozak kojemu nedostaje sna ne može pratiti razgovor? Zašto je mozgu uopće potreban san? Odgovori na ta i slična pitanja mogli bi dovesti do poboljšanih lijekova koji će pomoći ljudima da utonu u san ili ostanu budni.

Procjenjuje se da gotovo 70 milijuna stanovnika SAD-a ima probleme sa spavanjem, a američka vlada smatra da je gotovo 100.000 nesreća u prometu, kao i 1.550 poginulih na godinu, uzrokovano time što vozači tijekom vožnje utonu u san.

Nedostatak sna uzrokuje smanjenu produktivnost te moguće zdravstvene probleme poput visokog tlaka, srčanih bolesti, depresija i smanjene otpornosti na viruse.

"Spavanje je važno za naše ukupno zdravstveno stanje", ističe dr. Carl Hunt, direktor američkog Nacionalnog centra za istraživanje poremećaja u spavanju.

Dakle, koliko nam je sna potrebno? Tipična liječnička preporuka je najmanje osam sati noćnog sna za odrasle osobe, iako neki misle da je odraslima dovoljno i manje: pet do šest sati na dan. Adolescentima je potrebno 8 i pol sati sna, a manja djeca trebala bi spavati u prosjeku devet sati.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako se mozak ne odmori dovoljno spavajući, on će loše "raditi" na raznim područjima: reakcije će vam biti usporene i nećete se moći koncentrirati, nećete biti dovoljno kreativni, a na pamet će vam padati loša umjesto dobrih rješenja, nećete moći upamtiti sve što je potrebno, a mozak u žurbi neće dobro reagirati.

Većina općih problema s pospanim mozgom manifestira se nečim što znanstvenici nazivaju "mikrospavanjem", a koje se ponavlja u razdobljima od nekoliko sekunda: kada se jednostavno isključite iz "budne sfere" i ne možete primati informacije.

"Mikrospavanje" predstavlja "svojevrsnu borbu unutar mozga na osnovnoj biološkoj razini" između sna i budnosti.

Nakon neprospavane noći spas nemojte tražiti u ispijanju kava, ističu stručnjaci. Kava će samo riješiti simptome nedostatka kofeina u organizmu, a za borbu protiv pospanosti kava će najbolje djelovati ako je pijete osam sati nakon buđenja.

Znanstvenici se ipak slažu u jednome: svi će oni još puno napora morati uložiti kako bi otkrili kako nedostatak sna utječe na mozak!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara