Komarica povodom Božića: Vratilo se samo 2 posto izbjeglih

Komarica povodom Božića: Vratilo se samo 2 posto izbjeglih
BANJALUČKI biskup Franjo Komarica u petak je na konferenciji za novinare, upriličenoj u povodu božićnih blagdana, podsjetio da se u devet godina nakon potpisivanja Daytonskoga mirovnoga sporazuma u župe banjalučke biskupije vratilo tek oko 2 posto od oko 80 tisuća izbjeglih katolika.

"Apeliram na sve političare - Hrvate, Srbe, Bošnjake, kao i one u međunarodnoj zajednici - da odlučnije porade na stvaranju sigurnoga temelja za budućnost Bosne i Hercegovine koja ima pravo svrstati se u zajednicu zemalja Europe", kazao je biskup Komarica i upozorio kako se ne smije dopustiti "da ova zemlja postane crna rupa na tijelu Europe".

Biskup Komarica i ovoga puta je ukazao na "podvalu iz nekih međunarodnih krugova" koji u svijetu plasiraju floskule kako se katolici odnosno Hrvati ne žele vratiti u svoje domove u Republici Srpskoj.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za to su u velikoj mjeri odgovorni i oni političari u Hrvatskoj koji su pozivali katoličko stanovništvo iz Posavine i sjeverozapadne Bosne i "poklanjali mu tuđu imovinu" u Hrvatskoj koju sada moraju napuštati, rekao je banjalučki biskup i dodao kako se on suprotstavljao takvoj politici prema izbjeglim i prognanicima.

"Zbog takvoga stava ja sam i danas nepoželjna osoba u krugovima nekih političara u Hrvatskoj, ali i inozemstvu", kazao je Komarica.

Unatoč svemu, nema indicija da se sigurnosno stanje u Republici Srpskoj pogoršava - ono se normalizira, kazao je banjalučki biskup, dodajući da će večerašnju polnoćku iz Vatikana po prvi put poslije rata u BiH prenositi i Radiotelevizija Republike Srpske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara