Komemorativni sastanak o prvoj obljetnici smrti akademika Velimira Kranjeca

RAZRED za prirodne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) održao je danas komemorativni sastanak o prvoj obljetnici smrti akademika Velimira Kranjeca na kojemu su bili i članovi Kranjecove obitelji.

Akademik Branko Sokač istaknuo je izniman doprinos akademika Kranjeca geološkoj struci, posebice u područjima morfometrije i dubinskoga kartiranja bitnim za otkrivanje nafte i plina. Osim toga, podsjetio je i neprijeporan ugled koji je Kranjec uživao kao sveučilišni nastavnik čija su predavanja bila izuzetno posjećena, a bio je i voditelj brojnih magistarskih i doktorskih radova te jedan od osnivača poslijediplomskoga studija na Rudarsko geološko naftnome fakultetu zagrebačkoga Sveučilišta.

Zvonimir Hernitz, redoviti profesor na Rudarsko geološko naftnome fakultetu i dugogodišnji suradnik akademika Kranjeca, ustvrdio je da su skripta o geologiji ugljena i nafte koja je akademik Kranjec napisao kao mladi asistent 1959. aktualna još i danas.

Po riječima profesora Hernitza, akademik Kranjec unaprijedio je sve discipline koje je predavao, a riječ je o 10-ak kolegija vezanih za geološke znanosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hernitz je izrazio žaljenje što su Kranjecove karte mediteranskoga prostora prošle nezapaženo jer nije bilo sredstava za njihovo publiciranje.

Velimir Kranjec rođen je 1930. u Gorenjem Šarampovu (Ivanić Grad). Od 1955. radio je kao asistent u Zavodu za geologiju nafte i ugljena današnjega Rudarsko geološko naftnoga fakulteta, na kojemu postaje redoviti profesor 1973. Redoviti član HAZU bio je od 1991.

Znanstvena i stručna djelatnost akademika Kranjeca sadržana je u 38 znanstvenih publikacija i 40 stručnih radova o primjeni geoloških spoznaja u praksi. Akademik Velimir Kranjec umro je 7. veljače prošle godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara