Komentar Aleksandre Kolarić: Ne vjerujemo Vam!

BAŠ nekako sa službenim početkom predizborne kampanje, šaljivi i zabavni e-mailovi koji redovito cirkuliraju virtualnim prostorom, dobili su novo sadržajno osvježenje – popularne varijacije jumbo-plakata političkih stranaka.

Počelo je s Photoshop varijacijom HNS-ovog plakata na kojem se zavodnički smješi "tridesetogodišnja" Vesna Pusić. Njezina fotografija s postojećih plakata uklopljenja je u Photoshop file nazvan "Facijalni zatezator" u kojem je anonimni grafičar odabrao sljedeće opcije: pomladi za 25 godina, ne treba sačuvati nikakvu sličnost, potpuno ukloni sijede, podbradak i podočnjake, zube izbijeli i nabaci švalerski osmijeh.

Kompjuterska obrada stvarnog izgleda dotične kandidatkinje koju su za HNS izveli kreativci neke marketinške agencije efektno je opisana na najbolji mogući način.

Mailovi su se nastavili izvrsnom obradom HDZ-ovog plakata s velikom Sanaderovom fotografijom i porukom: Pokrenimo Hrvatsku. Nekoga je Sanader asocirao na lik zlog Agenta Smitha iz Matrixa, koji se sam reproducira, te smo u mailu ugledali malu vojsku od umnoženih Sanadera. Treći mail koji sam dobila bili su Pusićka, Čačić i Tomčić kao udarna Matrix trojka s porukom: Matrix loosers.

I onda je krenula lavina beskrajnih varijacija predizbornih plakata.  Nanjušivši izvrstan virtualni proizvod, točno pred tjedan dana, dečki iz ekipe Osijek online portala kreirali su stranicu www.izbori.tk na koju su postavili cijelu galeriju svih obrada jumbo plakata koje im šalju anonimni domišljati zafrkanti. Stranica je već prvog dana ostvarila više od tri tisuće ulaza, a za pretpostaviti je da broj raste, kao što svakim danom raste i količina uradaka. Dečki objavljuju sve, osim golotinje i vulgarizama, pa praktično i nema cenzure. Tako se na tim stranicama mogu vidjeti i politički nekorektne obrade plakata kao što je fotomontaža Račana ili Tomčića u nacističkim uniformama.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvorci smiješne strane ozbiljnih izbora, kako se sami nazivaju, koji su imali za cilj u ovo predizborno vrijeme hrvatskom puku izvući poneki osmijeh na lice i suzu radosnicu u oko, doista su napravili pun pogodak. Ove slike bolje nego bilo kakve riječi ili traktati, demistificiraju i razobličuju naličje političkih plakata i poruka i istovremeno ukazuju na sve kreativne i promidžbene promašaje autora pojedinih plakata. HSS-ov plakat na kojem mladić grli drvo, protumačen je doslovno pa izborna poruka seljaka glasi: Volim ovu bukvu. Čačić, u ulozi Gladijatora poručuje: Topla voda u 200 000 domova!

Najveću količinu genijalno subverzivne domišljatosti izazvali su HDZ-ovi plakati, na kojima su najčešće vrlo jednostavno promijenjene samo riječi pa novokomponirane HDZ-ove poruke varijaju od: Stvrdnimo Hrvatsku, preko Klonirajmo Hrvatsku, Pokrenimo Haag (s Miloševićevim likom) do Pokretenimo Hrvatsku! Jedna od duhotivijih zasigurno je kreativna obrada koja prikazuje Sanadera s glavom tigra, obučenog u kaputić obrubljen tigrovim krznom, a čije poruka glasi: Požderimo Hrvatsku!

Nepoznati autori, su jednako kritični i podrugljivi spram svih ideoloških pravaca pa obrađeni SDP-ov plakati poručuju "Da za Komunizam! Da za SDP!" ili prikazuju sliku male bebe s ispruženim srednjim prstom i porukom "Da za obitelj! Da za SDP!"

Moderna tehnologija Photoshopa i Corel painta omogućila je domišljatim pojedincima svojevrsnu kreativnu, "grafičku pobunu" protiv političke propagande. Internet kao najbrži i najinteraktivniji medij upravo na ovaj način pokazuje svoju otvorenost i demokratičnost. Ove fotomontaže predstavljaju neobrađenu i neublaženu reakciju popularne političke kulture spram klasične, dominantne i uvažene političke kulture. 

S obzirom da obrade plakata, a većina je izvedena zaista duhovito, ironično i pun su pogodak, zapravo dovode u pitanje vjerodostojnost poruka koje građanima šalju političari, nije teško zaključiti da je ključna reakcija popularne kulture i mladih na poplavu predizbornih obećanja i poruka koju upućuju političarima zapravo vrlo jednostavna: Ne vjerujemo Vam!
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara