Komentar Drage Pilsela: Gospodine Račan, zaustavite Hrvatsku!

Komentar Drage Pilsela: Gospodine Račan, zaustavite Hrvatsku!

MISLIO sam da se u ovom komentaru trebam baviti samo limunadom HDZ-ovskog devetog Općeg sabora u Rijeci i da to bude kontekst za analizu medijskog debakla zamjenice predsjednika Ive Sanadera i potencijalne kandidatice te stranke na predstojećim predsjedničkim izborima Jadranke Kosor u emisiji HTV1 Nedjeljom u 2.

Posebice zato što je postalo jasno da je Sanader, u želji da od sebe makne svaku moguću političku unutarstranačku prijetnju, dobro proučio profil gospođe Kosor i na formalno drugo mjesto postavio ne samo lojalnu osobu nego i igračicu lišenu ozbiljnih političkih šansi.

Bio sam gotovo siguran da miting HDZ-a i anemičan Sanaderov govor zaslužuju malo medijskog bičevanja, pogotovo kada je kolega Aleksandar Stanković otkrio još jedan imovinsko-pravni skandal HDZ-ovskih lidera. Onaj koji se po svemu sudeći valja iza panične želje Jadranke Kosor da se u emisiji što prije prestane govoriti o tome kako je 1995. (koja slučajnost), nakon što je spremno i gotovo preko noći prihvatila poziv Franje Tuđmana da se politički angažira, stanarsko pravo na stan bivše JNA od 38 kvadrata pretvorila u pravo na stan MORH-a od devedesetak kvadrata.

Mislio sam da treba poentirati činjenicu da potpredsjednica Vlade, i vjerojatna aspirantica na tron na Pantovčaku, osim stambenih tegoba ima i ozbiljnih psiholoških traumi koje možda otkrivaju zašto je uopće ušla u politiku. Gospođa Kosor se rasplakala nakon pitanja želi li susresti oca (koji je maltretirao njenu majku i nju ostavio kada je imala dvije godine) ali je pri tome pokazala da se u politici našla jer je u Tuđmanu vidjela onog oca koji je nestao iz njena života i iz potrebe da netko stane iza nje.

Saznali smo, tako, da je napustila pesimizam i prešla u optimiste kada je osjetila čari vlasti i moći političkog autoriteta: životne su traume evidentno ublažene. Umjesto da iz svoga džepa plati, vidjelo se, itekako potrebnu psihoterapiju, to čine porezni obveznici odvajajući za njenu plaću kao službenicu Vlade.

Ali, eto, Index.hr je još jednom pokazao zašto je najbolji news-portal u ovom dijelu svijeta kada je ponudio cenzurirane snimke poraza Mirka Filipovića u Japanu pa sam odlučio jednu humanitarnu temu, onu o psihološkim tegobama gospođe Kosor zamijeniti drugom, puno važnijom: akcijom spašavanja života tog saborskog zastupnika SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato se izravno obraćam Ivici Račanu, političkom šefu Mirka Filipovića, pogotovo nakon što je Središnji odbor SDP-a potvrdio njegovo upitno vodstvo.

Gospodine Račan, kažu oni koji se u tučnjave u ringu i u tu vrstu dozvoljena divljaštva razumiju puno bolje od mene, da vaša saborska uzdanica i sportski veleposlanik naše zemlje umalo nije poginuo u Japanu jer se, umjesto treningom, previše posvetio vanjskim aktivnostima poput politike i snimanja filma što će ga sigurno učiniti popularnijim političarom SDP-a. Da sudac nije uletio i prekinuo barbarsko lupanje Amerikanca Kevina Randlemana po glavi nesretnoga Mirka Filipovića, ovaj bi možda izgubio i život a ne, kako se srećom dogodilo, samo važan dvoboj 1. kola Grand Prixa u ultimate fightu i veliku lovu.

Filipović je, dobivši seriju brutalnih udaraca u glavu, opravdao naslov te opake i u svakom smislu necivilizirane priredbe: Total Elimination.

Iskreno rečeno, nisam siguran da ste odgovorni iako možete utjecati tako da natjerate inače dragog i pristojnog Mirka, kada je već sam izabrao aktivnost koja, kako smo vidjeli, može ga koštati života, da se ozbiljno posveti fizičkim pripremama i da prestane gubiti vrijeme u Saboru i u vašoj stranci.

Zato vas, ipak, molim da o ovomu razmislite: hrvatski grb na Filipovićevim gaćicama i vaš izbor našeg boksača da bude na listi vaše stranke doživljavam kao svojevrsnu protutežu Sanaderovom pokliku "Pokrenimo Hrvatsku" u smislu: ima i SDP jakih aduta za pokretanje hrvatskog imidža, posebice u inozemstvu. Ako su analitičari tog nazovi-sporta u pravu, a sumnjam da nisu, zaustavite Hrvatsku u njenom posrtanju opasnim aktivnostima Mirka Filipovića ako će njeno promidžbeno-sportsko napredovanje dovesti još jednom toga našega sugrađanina tako blizu smrti.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara