Komentar Drage Pilsela: Poraz Bančeva autokratizma

IIVO BANAC je izabran za predsjednika LS-a, na trećem saboru te stranke, u subotu 25. siječnja 2003. Potpuno neočekivano, LS-ovci su se tada opredijelili za radikalnu politiku profesora s američkog sveučilišta Yale, Ive Banca, odbacivši u završnici unutarstranačkih izbora umjerene metode dosadašnjeg predsjednika Zlatka Kramarića. Banac je osvojio 250 glasova nasuprot Kramarićevih 244 glasa i tako postao prvim čovjekom Liberalne stranke.

U subotu je, pak, Banac žalosno potučen jer je njegov protukandidat, osječki dogradonačelnik Zlatko Benašić, dobio skoro 70 posto glasova delegata, i to nakon što je ogromnom većinom glasova odbijen Bančev izvještaj kao predsjednika LS-a.

Bančevu sam pobjedu od siječnja 2003. bio pozdravio riječima (u jednom dnevnom listu) da je pred njim velika šansa. Njegov tadašnji dolazak u vodstvo nesložne vladajuće koalicije postao je najzanimljiviji politički fenomen prve polovice prošle godine. Naime, većina neodlučnih glasača očekivala je i očekuje lidere čistih ruku jer im je dosta diktature mediokriteta i autokratizma. Oni žele istinske promjene. Dosta im je laži. Osjetio sam to i u subotu kada je Banac kažnjen zbog toga što se nije držao obećanja i što je vrijeđao svoje oponente i kritičare nazivajući ih, čak, spodobama.

Podsjetimo se. Banac je stigao na svoj komadić hrvatskog političkog Olimpa slijedećim riječima: Od ovog trenutka počinju promjene, ne samo u LS-u, već i u Hrvatskoj. Neka svi relevantni dobro čuju, neka cijela Hrvatska dobro čuje - LS se opredijelio za uspjeh i učinkovitost. Gotovčeva je stranka ponovo stala na noge. Nazvavši HDZ strankom nereformiranog hrvatstva, a pravog lopovluka, Banac je jasno naglasio kako LS neće dopustiti povratak HDZ-a na vlast.

Ali ne samo to. Banac se tada obrusio i na koalicijske partnere: SDP je nazvao lažnom ljevicom, a pravom manipulacijom, naglašavajući kako je većina LS-ovog članstva razočarana nesposobnom Račanovom politikom. Nekolicina ljudi nas veže za Račanovu politiku koja nema perspektive, dodao je. Nedugo nakon toga, Banac je uskočio u Račanovu nesposobnu Vladu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A gdje je LS danas? Bila je korak da postane miraz i znak poraza pred onima protiv kojih se bila odlučila predstavili kao moralna alternativa u posrnuloj hrvatskoj politici, pravoj močvari, riječima uvaženog bivšeg predsjednika.

Zato, IV. sabor LS-a nije mogao proći bez da se postavi pitanje što je bilo s Bančevim obećanjem o obnovi Gotovčeva LS-a? I zašto se danas stranka želi eutanazirati ili utopiti u HNS? Da bi svoj diskurs ojačao, Banac je rekao da LS više nema substance, da ta stranka nije nigdje, da njeni članovi ne znaju tko su. Članstvo mu je odgovorilo: niste u pravu!

Delegati nisu rekli ne ideji o okrupnjavanju centra spajanjem ili, bolje rečeno, savezništvom liberalnih stranaka, ali su dobili podanički odnos koji je nametao HNS. Rekli bismo da svaka vlast, pa i stranačka, ima svoj režim istine. Bančeva je istina prošla cijeli svemir, od udarničkog duha obnove do pesimističke kapitulacije pred navodnom snagom HNS-a. Delegati kao da su si rekli: moramo li zaista robovati tim režimima istine ili smo pak sposobni definirati našu istinu?

I o ovomu se ovdje radi, ne samo u okviru liberalizma: jesmo li kao građani, posebno ako smo nezadovoljni, potkradani, prevareni, obespravljeni, itd, definirati neku našu društvenu i/ili političku istinu? Mogu li to učiniti liberali, iz LS-a i drugih stranaka, tek će se vidjeti, a kao preduvjet za suradnju ili savezništvo u nekoj novoj stranci.

Ja bih rekao da nova Europa i neka poželjna Hrvatska traže hrabre ljude. Ljude poput Mesića, koji imaju sposobnost praštanja i viziju budućnosti. Bancu su nedostajali dijalog i suradnja, i još puno onoga za što je živio i umro Vlado Gotovac. Šteta što je pokazao da toj zadaći nije dorastao. Što nije shvatio da ne volimo da nam političari korigiraju istinu prema potrebi i što želimo biti kadri dogovoriti se i prihvatiti istinu koja će nas zadovoljiti i učiniti otpornima svakoj vrsti manipulacije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara