Komentar Drage Pilsela: Poruka Mesićeve pobjede

Komentar Drage Pilsela: Poruka Mesićeve pobjede

UVJERLJIVA, gromoglasna pobjeda Stjepana Mesića u drugom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj u prvom je redu snažna poruka Vladi Ive Sanadera koja je angažirala gotovo sve svoje snage u tome da osigura što bolji plasman kandidatice HDZ-a, Jadranke Kosor. Naime, kada Mesić najavljuje da će od sada još jače puhati u vrat Sanaderu to više nije samo predizborna fraza.

To je želja ogromnog broja hrvatskih građana koji žele da Mesić bude točka stabilnosti cijelog sustava. Ta stabilnost, rekao nam je Mesić, Hrvatskoj je i dalje potrebna u fazi kada će se zemlja morati preoblikovati kako bi dobila punopravno članstvo u EU zbog čega većina građana je i smatrala da mu valja povjeriti i drugi mandat.

Građani su još jednom pokazali kako vjeruju da imaju Predsjednika koji je odigrao ključnu ulogu u transformaciji Hrvatske u stabilnu zemlju parlamentarne demokracije i koji će biti oštar kontrolor procesa integracije u EU. Oni su potvrdili da ne vjeruju Sanaderu i HDZ-u onoliko koliko si premijer umišlja.

No, Sanader nije naivan i dobro razumije što se događa na političkoj sceni naše zemlje. Izborom Jadranke Kosor, on se bio odlučio za politiku najmanje moguće štete. On je, naravno, znao da gospođa Kosor baš i nije imala velikih šansi da pobjedi Stjepana Mesića. I zato je odabrao osobu koja je mogla nositi kampanju znajući da neće pobijediti, ali tako da najavljeni poraz u svim anketama ne bude shvaćen kao posrnuće stranke uoči izbora za lokalnu samoupravu, utrku u koju HDZ ide djelomice učvršćen činjenicom da je uspio sačuvati broj glasova koji je dobio na posljednjim parlamentarnim izborima.

No, kako mi je rekao Ivica Račan slaveći pobjedu Stjepana Mesića, ovo bi mogla biti, teniskim rječnikom rečeno, pobjeda game-a. Sanader naslućuje da bi lokalni izbori mogli biti set kojeg će također izgubiti te da bi se vrlo lako mogao naći na prijevremenim parlamentarnim izborima koji bi za Račana i drugove značio match jer stranke koje su podržale Mesića vjeruju da bi pobjeda Predsjednika mogla biti zamašnjak koji će HDZ, stranku bez jasne gospodarske koncepcije, opet otjerati u opoziciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A što reći o samome Mesiću? Tijekom kampanje je koračao, rekli bi Hrvati, i unatoč gomili laži koje su se govorile protiv njega, hladan kao špricer. Ne samo zato što je bio uvjeren u svoju pobjedu. On je još jednom dokazao da je zreo za političku borbu u kojoj se ne biraju sredstva, u kojoj čak i mrtvi Hercegovci "glasuju". Uspio je ostati miran i kada su se usred kampanje, što je potpuno nerazumljivo, SDP, HNS i HSS, najjače stranke koje su ga podržavale, stale svađati i jedna drugoj podmetati klipove pod nogama.

Kod Mesića se još jednom vidjelo da je osoba odluke i principa. Kao kad je 1965. usred teške Rankovićeve policijske strahovlade umarširao u zgradu suda sa stotinjak sugrađana koji su ga kandidirali za ulazak u Sabor, što je tada predstavljao politički potez bez presedana, a Mesića kao čovjeka koji bi mogao odigrati važnu ulogu u političkom životu svoje zemlje. Ili kada se 1994. teško suprotstavio Tuđmanu zbog politike podjele Bosne i Hercegovine koju je bivši predsjednik dogovorio s balkanskim kasapinom Slobodanom Miloševićem odnosno kada je, već kao hrvatski predsjednik, čvrstom rukom prisilno umirovio grupu generala koji su se bili pobunili protiv njegove volje za suradnjom s Haaškim tribunalom.

Pošten, skroman i duhovit, Mesić je uspio relativizirati i poneke greške koje je imao kao predsjednik. Ležernost sadašnjega predsjednika, rekli smo već jednom, ima pokriće: proveo je žustru detuđmanizaciju, humanizirao lik predsjednika Republike smanjivši si bitno ovlasti, depolitizirao je vojsku i policiju, započeo je proces ukroćenja tajnih službi, promovirao je, bez oklijevanja, duh suradnje s Haaškim tribunalom, bitno je pridonio rashlađivanju odnosa sa svijetom, posebno s Europskom Unijom, nametnuo je govor o važnim ekonomskim temama, promovirao je poštovanje manjina i promociju kulture ljudskih prava i Hrvatsku predstavio kao poželjnog partnera.

Drago Pilsel

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara