Komentar Jovana Dragišića: Legalizirana pljačka

KUPIŠ CD, da bi si na njega spržio dvadeset skripti za ekonomiku malih poduzeća, platiš glazbenike. Kome se ovo čini idiotski? E, pa nije! To će se u budućnosti događati. Naime, Zaštita Autorskih Muzičkih Prava (ZAMP) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) potpisali su Sporazum koji kaže baš to.

Naime, Sporazumom je utvrđeno poskupljenje cijena za sva moguća sredstva kojima pirati mogu krasti "tuđe intelektualno vlasništvo", odnosno glazbu i film u ovom slučaju, pa pokriva CD-e, DVD-e, mp3 uređaje, memorijske kartice, harddiskove na računalima, kasete, videokasete...

U što će se dobivena zarada uložiti? U časopisu Bug su direktno pitali ZAMP, koji su im rekli da su za "tri do četiri milijuna kuna, koliko misle putem naknada namiriti u 2007. godini, autori zatražili da se u poptunosti raspodijeli na njihove osobne račune". Je li netko tražio da se tih 3 do 4 mlijuna kuna utroši za dovođenje novih tehnologija? Ne. "Od novca koji će, očito je, dati potrošači tih proizvoda kroz njihovo povećanje cijena, ZAMP, kako su nam danas na naš izravan upit rekli, neće ništa uložiti u osuvremenjivanje digitalne distribucije glazbe u Hrvatskoj poput dovođenja iTunesa na naše tržište jer ih glazbeni autori, u čije ime djeluju, to nisu niti tražili", kažu opet u Bug-u.

Pa zašto ste, gospodo iz tamo-nekog-kompjuterskog-časopisa, uopće išli pitati takvo što? Naravno da nisu tražili, kad im uvođenje novih tehnologija ne odgovara. Dolazak interneta u Hrvatsku već je drastično nagrizao onaj cirkus koji se eufemistički, iz tko zna kojeg razloga, u Hrvatskoj naziva "estradom". Vi bi sad iTunese? Što će nam to, kad imamo "Slavonske lole" i "Croatia records".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljiva je ta logika ZAMP-a i HGK, kojom se ide kao grlom u jagode. Pazite ovo, prva rečenica u tom potpisanom sporazumu je: "Intelektualno stvaralaštvo pokretačka je snaga društva". Supika. Dakle, ja, kao intelektualni stvaratelj, intelektualno stvorim zbirku eseja (ili roman, ili strip, ili prezentaciju svog novog grafičkog dizajna za gradsku vijećnicu Osijeka ili bilo što slično), i onda to idem spržiti na CD, i pri tome plaćam autorima iz ZAMP-a 0,08 kuna za vlastiti trud. Kome se čini da Velebni Autori zarađuju na mom intelektualnom stvaralaštvu? Svima? Odlično. Jer tako to ide odsad pa nadalje u državi Hrvatskoj.

Onaj dio potpune pljačke u ovom Sporazumu je taj što ja nekad jednostavno moram napraviti CD s podacima. Recimo, šef mi kaže da sutra moram napraviti prezentaciju u Powerpointu za marketinšku tvrtku, i da mu treba kopija te prezentacije, i ja onda moram kupiti CD. I platiti Jurici Pađenu za taj CD, iako Jurica Pađen nije imao veze s mojim intelektualnim stvaralaštvom.

Najgore od svega je to što je ta pljačka sad legalizirana. Da ponovimo. Ta pljačka je sada legalizirana. Od strane Hrvatske gospodarske komore, našeg, oh tako sposobnog tijela koje se brine za naše ekonomske interese. "Kupujmo hrvatsko". E, neću, gospon Vidošević, odsad ću CD-e kupovati u Srbiji. Da, čuli ste, u Srbiji. Ili u Bosni. Na gomile.

Jovan Dragišić

>> Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara