Komentar Jovana Dragišića: Vrijeme odluke za SDP

"ODBIJAM da moja kandidatura za bilo koje mjesto u stranci ili Vladi bude instrument, a ne uteg u rukama onih koji pred izbore razjedinjuju SDP", riječi su kojima je u razgovoru za Index Željka Antunović objasnila svoju želju da se ne kandidira za premijersku kandidatkinju SDP-a na predstojećim izborima i to je otprilike ono što se može staviti kao sukus taktike koju SDP jednostavno mora primijeniti želi li realno opstati kao relevantan politički faktor nakon odlaska Ivice Račana.

Naime, od dijagnoze Račanove bolesti u veljači, kad je postalo jasno da se neće vraćati u politiku, SDP je predmetom mnogih spekulacija o svom daljnjem ustrojstvu. Mišljenja o događajima u stranci i prognoze najboljeg budućeg koraka zauzele su dobar dio političkih analiza usmjerenih prema najjačoj oporbenoj stranci.

No, jedna je stvar jasna – odlazak Ivice Račana SDP-u je davao jedan jasan izbor: pobijediti ili barem napraviti jako dobar rezultat na izborima ili se raspršiti u očima birača i ući u novu krizu iz koje možda ne bi izašli.

Žalosni događaj s progresom Račanove bolesti SDP-u uzima vrijeme. Njegova ostavka i pažnja javnosti koja je gotovo jednoznačno usmjerena prema stranci jednostavno prisiljava SDP da izađe s ljudima koji će ga voditi na mjestu predsjednika i kandidata za premijera. U takvoj situaciji je svejedno što se nagađa o nekim unutarnjim sukobima i zainteresiranim stranama socijaldemokrata, jer SDP mora raditi s onime što ima.

A situacija je kristalno jasna. Ljubo Jurčić zapravo je jedini čovjek kojeg mogu istaknuti kao premijerskog kandidata, budući da je (spletom okolnosti ili zbog planiranih akcija stranke, sasvim svejedno) ostao jedini profiliran da zauzme to mjesto. U takvoj situaciji najlošiji potez stranke bio bi igrati neke druge igre i ne potvrditi ono što javnost i birači zapravo traže od od njih. Dakle, prilično je jesno da će SDP imati različite osobe na mjestu predsjednika stranke i kandidata za premijera, jer Jurčić predsjednik stranke ne može biti, kad u ovom trenutku formalno nije ni njen član.

Sljedeća spekulacija je da je pao dogovor po kojemu je Antunović odlučila ne otežavati Jurčiću tu kandidaturu u zamjenu za potporu kruga bliskog Jurčiću za mjesto predsjednice stranke. No, one mogu biti samo zanimljiva popratna stvar koja će u budućnosti služiti kao nekakav orijentir za uvid u odnose snaga u stranci, dok glavni test stranku čeka u 11. mjesecu.

Kako sama Antunović kaže: "Želim da SDP pobijedi na predstojećim izborima i smijeni lošu i nesposobnu HDZ-ovu vlast.". U toj izjavi je sadržano sve. A da bi pobijedio HDZ, SDP mora prikazati ujedinjenu frontu koja tu vlast zaista želi uzeti predstavljajući svojim biračima političku opciju koja je prihvatljiva.

Više nema Račana koji će u svojoj osobi predstavljati i program i ideološku opciju SDP-a, niti njegove karizme koja će se suprotstaviti HDZ-u, nego se vodećoj stranci sada mora predstaviti SDP. Na tom polju će se razriješiti njegova budućnost.

Jovan Dragišić

>>Ostale komentare Indexovog novinara Jovana Dragišića možete pročitati na njegovom službenom blogu jovandragisic.bloger.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara