Kompjutori poboljšavaju naše pamćenje

ZNANSTVENICI misle da su otkrili kako mogu uz pomoć kompjutora poboljšati ljudsko pamćenje za najmanje desetak posto.

Tehnika koju su istraživači s londonskoga Imperial Collegea nazvali ´neurofeedback´, funkcionira tako da se osobi pokažu njezini moždani valovi na kompjutorskom ekranu, a zatim ju se pouči kako ih može kontrolirati.

Na taj se način vidi kako različita raspoloženja i ponašanja utječu na mozak pa ih ispitanici mogu naučiti stabilizirati ili ispravljati.

Liječnici vjeruju da bi se tehnika mogla upotrebljavati i kao terapija osoba koje pate od hiperaktivnosti, epilepsije i drugih sličnih bolesti.

Dr. David Vernon testirao je tehniku na 40 osoba koje su prošle test pamćenja prije i nakon uporabe neurofeedbacka. Ispitanicima je pokazan niz riječi koje su se odnosile na određene kategorije, a nakon toga su ih se morali prisjetiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ispitanici koji su izloženi neurofeedbacku upamtili su 82 posto riječi, za razliku od 71 posto prije uporabe te tehnike. S druge strane, skupina koja nije izložena tretmanu u dva je pokušaja upamtila samo 73, odnosno 75 posto riječi.

´Prijašnja su istraživanja pokazala da se ova tehnika može koristiti kao terapija za niz oboljenja, uključujući hiperaktivnost, epilepsiju i alkoholizam, no sad smo prvi put uspjeli dokazati povezanost neurofeedbacka i poboljšanja pamćenja´, kazao je Vernon.

Profesor John Gruzelier s Imperial Collegea misli da bi se tehnika mogla upotrijebiti kao terapija kod pacijenata s oštećenjima mozga i problemima s pamćenjem.

´Dokazano je da se tom tehnikom uspješno mijenja aktivnost mozga, no koliko promjene mogu utjecati na ponašanje još nije poznato´, kazao je. ´Budući da neurofeedback pozitivno utječe na kognitivne funkcije zdravih osoba, mogao bi jednako djelovati i na one koji pate od kognitivnih poremećaja.´

Studiju je objavio International Journal of Psychophysiology.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara