"KOMŠILUK NAGLAVAČKE" najbolja predstava RIJEČKOG HNK

Nagrada "Đuro Rošić" za najbolju dramsku predstavu riječkog HNK Ivana pl. Zajca tijekom kazališne sezone 2002./2003. danas je na prigodnoj svečanosti dodijeljena predstavi "Komšiluk naglavačke" autorice Nine Nuić i redatelja Saše Anočića.

Nagradu je u ime ansambla primio glumac Bosnimir Ličanin, a predao poslovni ravnatelj kazališta Ante Matetov.

Nagrada "Zlata Nikolić" za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Elviji Nachinovich za ulogu gospođe Frole u predstavi Cosi e (se vi pare)/ Tako je (ako Vam se čini) Talijanske drame riječkog HNK.

Nagradu "Raniero Brumini" za najbolju mušku ulogu primio je Zdenko Botić za ulogu istražitelja Porfirija Petroviča u "Zločinu i kazni" te za ulogu Đuke u "Komšiluku naglavačke", obje predstave Hrvatske drame.

Godišnje nagrade za najbolja dramska ostvarenja HNK Ivana pl. Zajca nose imena istaknutih članova tog kazališta i dodjeljuju se u znak sjećanja na njih.

Obrazlažući odluke, predsjednik žirija Boris B. Hrovat kazao je da je "Nina Nuić mlada autorica u čijoj se predstavi na sretan i uspješan način susreću različit dramaturški pristupi, satiričan pristup našem vremenu i kritika mitologije doba u kojem živimo." "U predstavi koju ostvaruje Saša Anočić tomu se pridružuje radost kolektivne igre cijelog ansambla, sjedinjujući pojedinačne kreacije u dojmljivu cjelinu fantastične komedije", rekao je Hrovat.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Elvija Nachinovich u predstavi Cosi e (se vi pare) "samozatajna je i nenametljiva, ali snažne glumačke osobnosti kojom je dominirala predstavom", ocijenio je žiri.

Obrazlažući nagradu za najbolju mušku ulogu, žiri je prosudio da je "kao Porfirij Petrovič dramski umjetnik Zdenko Botić dosegnuo vrhunac glumačke umjetnosti, unijevši u lik odmjerenu dozu ljudskosti koja mu je podarila uvjerljiv scenski život".

Ostvarenjem, pak, uloge Đuke u Komšiluku naglavačke "Botić je pridonio da ta predstava također bude nagrađena", stoji u obrazloženju stručnog suda.

Posebno priznanje za uspješno i dojmljivo ostvarenje Goldonijeve "La baruffe chiozzoto" (Ribarske svađe) u Talijanskoj drami riječkog HNK dodijeljeno je redatelju predstave Pierluci Doninu, a nagradu je u ime redatelja primio ravnatelj Talijanske drame Sandro Damiani.

(Hina) hšu dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara