Koncert Marilyna Mansona nije otkazan, održavanje upitno

NEŠTO više od tri dana preostalo je do održavanja koncerta Marilyna Mansona u Puli. Iako su brojne kršćanske udruge pokrenule peticiju protiv održavanja koncerta, čini se kako će Manson u ponedjeljak ipak nastupiti u pulskoj Areni.

Jutarnji list u današnjem broju piše kako će istarska policija Mansonov koncert u Puli vjerojatno zabraniti, što prema današnjoj izjavi glasnogovornika Policijske uprave istarske Roberta Pavlekovića za Radio 101 nije točno.

Pavleković je ustvrdio da PU istarska nije zabranila koncert Marilyna Mansona, a konačna odluka o održavanju ili otkazivanju koncerta tek će biti donešena. Prema zamjeniku glasnogovornika MUP-a Igoru Štefancu, načelnik PU istarske Loris Kozlevac ima zadnju riječ o održavanju koncerta.

Jedan od organiztora koncerta Anđelo Jurkas rekao je za Index.hr kako prema njegovim saznanjima policija nije otkazala koncert, te je pisanje Jutarnjeg lista ocijenio kao medijska napuhavanja.

Jurkas nam je rekao i kako je PU istarska jučer zaprimila prijavu koja zapravo nema pravnu podlogu. Radi se naime o prijavi protiv Marilyna Mansona i organizatora koncerta udruge United koji su prijavljeni policijskoj postaji u Puli, a kojom se želi spriječiti održavanje koncerta i zabraniti ulazak Marilynu Mansonu u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jordan Rodić iz agencije United rekao je za Index.hr kako je jučer dobio anoniman e-mail sa sadržajem kopije prijave koja je protiv njega i Mansona podignuta u pulskoj policiji. Rodić kaže kako je podnositelj u prijavi naveo kako bi na koncertu moglo doći do pozivanja na vjersku nesnošljivost i remećenje javnog reda i mira, te javnog nemorala, zbog čega se od policije zahtjeva otkazivanje koncerta.

Prema Rodiću, ovakava prijava je "nonsens" jer se radi o prijavi za djela koji će se možda dogoditi - u budućnosti. Kaže kako je prijava vrlo opširna, te kako je autor prijave sebi dozvolio prevođenje tekstova pjesme što je nedopustivo s obzirom na liričku slobodu i jedino pravo autora da sam prevodi stihove svojih pjesama, pojašnjava Rodić.

Predsjednica rovinjske udruge Oaza Eva Husak-Bačac nedavno je izrazila protivljenje održavanju koncerta, a prema njenom mišljenju, Mansonov koncert je događaj koji je u cijelosti usmjeren na vrijeđanje kršćanske, židovske i muslimanske vjere, odnosno vjerskih osjećaja i dostojanstva svakog građanina.

"Glavni predmet tog koncerta je, naime, omalovažavanje i vrijeđanje Boga i svetinja tih vjera i njihovih vjernika putem pjesama, simbola, slika, crteža i predmeta, koje navedeni glazbenik izvodi i izlaže na svojim priredbama. Izvedba na tim koncertima je u cjelosti utemeljena na korištenju govornih, vizualnih i glazbenih elemenata koji su jasno povezani s rasnom i vjerskom mržnjom, nasiljem, svetogrđem i napadom na dostojanstvo ljudske osobe i ljudske zajednice, te su usmjereni na širenje idejnih, kulturnih i emocionalnih sadržaja vezanih uz mržnju, destrukciju i nasilje." - stoji u priopćenju udruge Oaza.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara