Kongo: 352 civila ubijena u blizini Bunije

KONOGANSKE paravojne postrojbe optužile su u ponedjeljak borce suparničke paravojne skupine za ubojstvo 352 civila u napadu tijekom vikenda u blizini sjeveroistočnog grada Bunije, gdje bi ovoga tjedna trebao započeti razmještaj mirovnih snaga koje predvode Francuzi.

Kisembo Bitamara, glasnogovornik Stranke za jedinstvo i očuvanje cjelovitosti Konga (PUSIC), rekao je za Reuters da su napad izvršili borci Lendua, uz potporu kongoanskih vladinih snaga, u Tchomiji na obalama jezera Albert.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ubili su 352 civila, muškarce, žene i djecu, od kojih je 37 bilo u bolnici u Tchomiji", rekao je Bitamara, čija stranka predstavlja dio zajednice Hema.

Prema njegovim riječima, napad u Tchomiji, oko 50 kilometara istočno od Bunije, počeo je rano ujutro u subotu i otvarana je vatra iz minobacača i automatskog oružja. "Kinshasa stoji iza tog napada...skupina Lendu nije imala minobacače i strojnice prije nego li su pristigli iz Kinshase".

Navodni se napad dogodio samo nekoliko sati nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a odobrilo razmještanje multinacionalnih mirovnih snaga predvođenih Francuzima u Buniji kako bi pokušali spriječiti masakre u tom udaljenom području zastrašenom plemenskim ubojstvima i kanibalizmom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara