Kongres usvojio 400,5 milijardi dolara za američku obranu

Američki Kongres usvojio je proračun za obranu u visini od 400,5 milijardi dolara osiguravajući sposobnost za vođenje rata u 21. stoljeću i istodobno okončao desetgodišnju zabranu istraživanja i razvijanja malog atomskog oružja.

Oba doma Kongresa, Zastupnički dom i Senat, usvojili su jedan za drugim u četvrtak navečer zakon kojim se predviđa da će SAD u 2004. godine za kupovinu oružja utrošiti 70 milijardi dolara, na istraživanje i razvoj oružja 60 milijardi dolara i za sustav proturaketne obrane 9,1 milijardu dolara.

Pentagonov proračun za 2004. fiskalnu godinu, koja počinje 1. listopada, ukupno je povećan za 4,7 posto u odnosu na proračun za ovu godinu.

Demokratski zastupnici u oba doma Kongresa bezuspješno su se usprotivili ukidanju zabrane istraživanja i razvijanja nuklearnog oružja manje snage uvedene 1993. godine, smatrajući da se time šalje signal za novu utrku u naoružanju.

Malo nuklearno oružje ima snagu od 5 ili manje kilotona, što je trećina snage atomske bombe bačene na Hirošimu od koje je poginulo više od 100.000 ljudi. Ovo oružje trebalo bi poslužiti za uništavanje duboko ukopanih bunkera.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada predsjednika Georgea Busha kaže da namjerava samo istraživati malo nuklearno oružje kako ne bi zaostala u sprječavanju prijetnji američkoj sigurnosti. Ministar obrane Donald Rumsfeld je rekao kako bi se to oružje moglo koristiti u uništavanju duboko zakopanog kemijskog i biološkog oružja.

Senat je ukinuo zabranu na istraživanje i razvoj tog taktičkog nuklearnog oružja, ali je obvezao administraciju predsjednika Busha da mora tražiti odobrenje Kongresa prije nego bi ga počela proizvoditi.(Hina) sl nab

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara