Kontaktna skupina podržala program decentralizacije Kosova

Članovi Kontaktne skupine plus za Kosovo, predstavnici SADa, Velike Britanije, Italije, Njemačke, Francuske, Europske Unije i NATOa ponovno su ukazali na potrebu provedbe zadaća i standarda koje je međunarodna zajednica odredila za Kosovo.

U priopćenju sa sastanka, koji je Kontaktna skupina održala u srijedu u uredu SAD-a u Prištini, podržan je program decentralizacije Kosova koji su pripremili UNMIK i kosovske institucije. Priopćeno je također da Kontaktna skupina ponovno inzistira na provedbi prava manjina, povratku iseljenih i slobodi kretanja, na uspostavi sigurnosti i poboljšanju životnih uvjeta za sve stanovnike Kosova. Pozdravljeno je i formiranje novih ministarstva u sklopu kosovskih institucija.

Kontaktna skupina zatražila je od kosovskih Srba aktivno uključivanje u institucije Kosova a službeni Beograd je pozvan da tome pridonese.

Kontaktna skupina pozdravila je spremnost Beograda na dijalog s Prištinom i to prvo o pitanjima nestalih osoba i energetike.

Kontaktna skupina posebice je naglasila obvezu svih pojedinaca i institucija na Kosovu da surađuju s Haškim tribunalom.

Od predsjednika Kosova Ibrahima Rugove zatraženo je da do kraja ovoga mjeseca napusti dužnosti predsjednika Demokratskoga Saveza Kosova, u skladu s Ustavnim okvirom Kosova.

Čelnici dviju oporbenih stranaka, Hashim Thaqi, predsjednik Demokratske partije Kosova i Veton Surroi, predsjednik stranke "Ora", usprotivili su se predloženom konceptu decentralizacije ističući da prijedlog vodi etničkim podjelama i uspostavi enklava na Kosovu.

Predstavnici kosovskih Srba traže da se službeni Beograd aktivno uključi u proces decentralizacije Kosova.

(Hina)xbb ybs

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara