Kontaktna skupina sutra o decentralizaciji vlasti na Kosovu

Predstavnici SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije, koji čine Kontaktnu skupinu za Kosovo, sastat će se u srijedu u Prištini, a središnje teme razgovora, kako je najavljeno, bit će decentralizacija vlasti na Kosovu i uključivanje kosovskih Srba u radne skupine koje formiraju UNMIK i kosovske vlasti, za pitanja nestalih, međuetnički dijalog, energetiku i sl.

Uoči sastanka predstavnici tih pet vodećih zapadnih zemalja pozvali su u utorak kosovske čelnike na postizanje konsenzusa oko reforme lokalne vlasti.

Kako se očekuje, Kontaktna skupina će podržati pokretanje predviđenih pilot-projekata kosovske vlade i UNMIK-a za upravljanje u lokalnim zajednicama više etničkih manjina na Kosovu, prije svega srpske. Pitanja oko kojeg se razilaze albanska i srpska stajališta na Kosovu su u kojim sredinama treba provoditi prilot-projekte te kakva treba biti uloga Beograda u decentralizaciji vlasti na Kosovu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Za provedbu pilot-projekata u lokalnim sredinama 'konkurira' sedam mjesta na Kosovu, od kojih će biti izabrana tri do četiri, u kojima bi se taj projekt trebao provoditi od 1. ožujka ove godine.

Ako se funkcioniranje ovih projekata u lokalnim sredinama pokaže uspješnim, one se mogu podići na razinu novih općina, ali ne prije održavanja općinskih izbora na Kosovu ujesen 2006. godine.

(Hina) xbb ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara