Konzervativci pobijedili na kanadskim izborima

Konzervativci pobijedili na kanadskim izborima

KONZERVATIVNA STRANKA premijera Stephena Harpera osvojila je najveći broj mjesta u kanadskom federalnom parlamentu na jučer održanim izborima.

Harper je tako, stjecajem okolnosti, postao prvi vođa velike zapadne države koji je pred birače izašao nakon izbijanja velike financijske krize, ali i prvi koji ju je uspio preživjeti. Prema trenutnim podacima, od 308 mjesta u federalnom Parlamentu, konzervativci su uspjeli osvojiti njih 136, a u 7 vode. To znači da su konzervativci već sada uspjeli povećati broj zastupnika u odnosu na izbore početkom 2006. godine.

Na drugom je mjestu Liberalna stranka koja je osvojila 70, a vodi u 5 izbornih jedinica. Već sada je jasno da je stranka koja je vodila Kanadu kroz najveći dio njene suvremene povijesti doživjela jedan od najgorih rezultata.

Na treće mjesto je izbio Kvebečki blok, separatistička stranka koja od frankofonskog Kvebeka nastoji stvoriti nezavisnu državu. Njeni predstavnici su osvojili 47, a vode u 3 izborne jedinice. Uspjeh separatista se pripisuje odluci Harperove vlade da iz federalnog proračuna briše 45 milijuna kanadskih dolara predviđenih za umjetnost, a što je pogodilo kvebečke glasače, tradicionalno osjetljive na kulturna pitanja. Zbog toga su propali planovi konzervativaca da upravo u Kvebeku love glasove nužne za apsolutnu većinu.

Na četvrtom mjestu je ljevičarska Nova demokratska stranka (NDP) koja je osvojila 30, a vodi u 8 izbornih jedinica. Isto kao i konzervativci, i NDP je povećala vodstvo u odnosu na izbore 2006. godine.

Zelena stranka, za koju su neki držali da bi mogla biti iznenađenje ovih izbora, ipak se nije uspjela prošvercati u Parlament. Njena čelnica Elaine May nije uspjela u izbornoj jedinici Central Nova pobijediti konzervativnog ministra obrana Petera MacKaya usprkos pakta s liberalima o nerasipanju oporbenih glasova. Iako zeleni raspolažu s oko 6,6 posto glasova na nacionalnoj razini, zbog većinskog izbornog sustava neće imati zastupnika u parlamentu.

S druge strane su u parlament ušla dva nezavisna kandidata, među kojima Bill Casey, konzervativni zastupnik iz Nove Škotske koji je napustio stranku zbog spora o podjeli prihoda od nafte među provincijama.

Izbori potvrdilu podjelu Kanade na zapad i istok

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Harper s rezultatima može uglavnom biti zadovoljan. Stranka je osvojila 37,4 posto glasova, odnosno oko 1,4 posto više nego na izborima 2006. godine. To znači da je Harper s oko 143 u odnosu na 124 zastupnička mjesta znatno povećao svoju parlamentarnu frakciju. Konzervativci su najveći broj novih mandata osvojili u najvećoj državi Ontario, tradicionalnom uporištu liberala, te u Britanskoj Kolumbiji. Konzervativci su se također uspjeli probiti u Vancouver, koji je zahvaljujući ubranim glasačima kao treći najveći grad Kanade također uporište liberala.

Harperu, s druge strane, nije uspjelo ostvariti apsolutnu većinu od 155 mjesta. Kanadski komentatori to tumače problemima koje konzervativci imaju u Kvebeku, preporodu tamošnje separatističke stranke, ali i neuspjehu da se prodre u Toronto i Montreal, gdje su urbani birači ostali vjerni liberalima. Konzervativci i dalje loše stoje u istočnim provincijama Kanade. To je posebno slučaj s provincijom Newfoundland koja neće imati konzervativne zastupnike. Konzervativci su s druge strane povećali podršku u zapadnim provincijama.

Harper je izbore počeo kao favorit, da bi na početku kampanje ankete sugerirale porast podrške konzervativcima i ozbiljnu mogućnost osvajanja apsolutne većine zahvaljujući popularnom planu kresanja poreza. Međutim, tijekom kampanje je Harpera teško pogodila ekonomska kriza, nepopularni potezi u odnosu na Kvebek, skandal s plagiranjem govora kao i loš dojam na debati vođa stranaka. U anketama su konzervativci počeli gubiti, te se špekuliralo da će ih prestići liberali odnosno biti u mogućnosti stvoriti koalicijsku vladu s NDP-om.

Međutim, vođa liberala Stephane Dion nije se pokazao sposobnim iskoristiti tu priliku. Izborna platforma temeljena na ekološkom porezu na emisije ugljičnog dioksida nije najbolje "sjela" biračima, a zabrinutost oko ekonomije je na kraju mnoge od njih natjerala da se u posljednji trenutak ipak okrenu konzervativcima kao manjem od dva zla, odnosno stranci sposobnijoj da Kanadu pokuša voditi kroz teška vremena za koje mnogi vjeruju da tek dolaze. Harperu nije odmogao ni skok indeksa na burzama upravo na dan izbora.

O tome koliko su kanadski birači vjerni konzervativcima svjedoči da je svoje parlamentarno mjesto uspio očuvati i Maxime Bernier, bivši ministar vanjskih poslova koji je svojevremeno najpovjerljivije NATO-ve dokumente greškom ostavio u stanu svoje ljubavnice.

Harper može očekivati mandat za sastavljanje manjinske vlade koju će, kao i dosad, prešutno podržavati Kvebečki blok. Očekuje se da će, s obzirom na odnos snaga u parlamentu, imati više slobode u ekonomskim pitanjima, ali će morati odustati od nekih svojih predizbornih obećanja vezanih uz društvena pitanja, a koja se tiču pooštrenja kaznenog zakona i propisa o imigraciji.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara